Inbred (Alex Chandon, 2012)
Binnen het genre van de survival horror zien we bepaalde dingen steeds weer terug. Neem The Texas Chainsaw Massacre, een film waarin een groepje hitsige Amerikaanse studenten op vakantie gaat om vervolgens door een familie van inteelt redneck kannibalen te worden afgeslacht. Deze film heeft redelijk recent nog een remake gehad, je kunt je afvragen of dat nodig was aangezien dat verhaal al minstens honderd keer is verfilmd, al zij het onder andere namen. Blijkbaar hebben Amerikanen iets met dit soort verhalen. Ik zie een Nederlandse regisseur niet zo snel een film maken over HBO-studenten die worden vermoord door kannibalistische woonwagenkampbewoners. (Hoewel, nu ik erover nadenk... dat zou misschien wel degelijk te gek zijn).

Maar nu is het de beurt aan onze buren van de overkant. De film Inbred gaat over een groepje Britse probleemjongeren uit de grote stad die samen met twee begeleiders afreizen naar een afgelegen dorpje waar de bevolking er bijzonder nare gewoontes op na houdt. Al snel zitten de jongeren diep in de problemen, en gaat het hard tegen hard met veel bloed en gore. Dat verbaast niemand, we kennen allemaal de basisformule voor dit soort films. De charme van Inbred zit hem juist in de kleine verschillen tussen dit Britse neefje en zijn talloze Amerikaanse verwanten. Waar de Yanks vooral terugvallen op de vele stereotypes die bestaan over arme mensen in het diepe zuiden, neemt deze film de soms eigenaardige sfeer in kleine boerendorpjes als uitgangspunt. Denk minder Dukes of Hazzard en meer The League of Gentlemen.

Fans van gore en survival horror mogen deze film niet missen. Na een paar zeecontainers vol dode college kids uit de USA is het ongetwijfeld plezierig om eens wat Britse jongelui afgeslacht te zien worden. Dus ga met ons mee naar het Britse platteland waar maar één vraag telt: "Are you local?".

Elmer