Joost Dijkema is niet zomaar een doorsnee Americana/folk muzikant. Aan zijn warme doorleefde stem, fascinerende teksten en eigenzinnig gitaarspel hoor je meteen dat je te maken hebt met ‘the real deal’. Met zijn debuut ‘Sacred Revelations’ uit 2016 schudde Joost Dijkema zijn innerlijke demonen van zich af met een uitermate persoonlijk en avontuurlijk album dat hem verlossing en een artistieke triomf brachten. Nu is de Groninger Drent terug met zijn tweede soloalbum ‘Time Thief’.

Een kleurrijke collectie van elf songs, waarin hij de luisteraar op een nieuwe, verrassende trip meeneemt. Persoonlijk is het nog steeds, maar dit keer draait het om de notie van tijd in relatie tot (plotseling) verlies, falen, gecorrumpeerde herinneringen, liefde, kracht en de onzekerheden en hoop voor de nabije toekomst. Dit alles openbaart zich in meanderende en intense gitaarexploraties, indringende ballades, gemuteerde en groovende bluegrass en slepende folkrock. Het beklemmende openingssalvo ‘We Came Across pt. III’ en ‘Plastic Seawater’ vormt de opmaat naar het titelnummer; een ware tour de force. Het atmosferische slotstuk 'Galangal Tea with John H.' is een schitterend, kalm instrumentaaltje waarin Joost wordt bijgestaan door John Hekert die tovert met de lap steel en effectpedalen. Joosts gitaarspel is hier ingehouden en welgemikt voor een maximaal effect. Ook ‘Eite’s Last Journey’ straalt een serene vredigheid uit en is opgedragen aan Joosts oom die twee jaar geleden plotseling overleed na een noodlottige val van de fiets. De Finse Heta Salkolathi – ook aanwezig op ‘Sacred Revelations' – decoreert het album met delicate vioolpartijen en staat Joost op enkele songs vocaal bij.

Joost heeft wellicht een oude ziel voor zijn leeftijd, maar hij is hier: in het nu, de grenzen verkennend en verleggend van de rootsgeoriënteerde ‘fingerstyle’ gitaarmuziek met zijn eigen unieke, soms licht gehaaste, maar altijd intense en transcendentale gitaarspel. ‘Time Thief’ is rijkelijk belegde gitaarmuziek met een dikke teen in het verleden maar met de blik gericht op de toekomst.

Joost Dijkema - Edge of the City | World Wild Bunch Sessions