Sinds de soundtrack van de bejubelde Jim Jarmusch-film ‘Only Lovers Left Alive’ (2013), is de status van Jozef van Wissem ietwat veranderd. Niet zozeer bij de liefhebbers of bij de mensen die doorgaans de scherpe randjes van het platenland opzoeken. Want door zijn schitterende platen als ‘The Joy That Never Ends’ (2011), ‘Apokatastasis’ (2012) of ‘The Mystery of Heaven’ (2012) en optredens op interessante festivals als Incubate, Primavera Sound en All Tomorrow’s Parties, had de oplettende luisteraar Jozef van Wissem al wel gespot. Maar voor een grotere groep mensen, die nauwelijks tot geen platen van de labels Sacred Bones of Important Records in de kast hebben staan, is Van Wissem vooral de man met de luit.

De verhuizing naar New York heeft ruimte gegeven voor de luit; het leren spelen en het leren componeren is vooral in New York tot wasdom gekomen. En hoe. De samenwerking met gelijkgestemde muzikanten als Gary Lucas, James Blackshaw of Richard Bishop schuwt hij niet, net als het live verstevigen van het geluid van de gave drone-stonercore-noisers SQÜRL (met Carter Logan, Shane Stoneback en Jim Jarmusch) of het doen van iets compleet anders: het vestigen van aandacht op klassieke schilderijen (‘De Ambassadeurs’ van Hans Holbein) of klassieke teksten (van Juliana van Norwich) middels zijn eigen composities. Of weer een compleet andere kant van het spectrum: het geluid van het computerspel The Sims Medieval verzorgen.

Inmiddels zijn we al een flink aantal Wissem-platen verder. Zo verscheen er onlangs een prachtige muziekvideo van het het nummers ‘You Know That I Love You’ van zijn laatste album ‘We Adore You, You Have No Name’ dat in november uitkwam.

Het werk van Wissem zit vol warm, hypnotiserend barok tokkelwerk, waarbij sfeer, emotie, melancholie en timing de belangrijke ingrediënten zijn. Geen muziek voor de massa, maar bijzonder intrigerend en vooral heel mooi.

JOZEF VAN WISSEM - You Know That I Love You
JOZEF VAN WISSEM - VIRIUM ILLARUM