Altijd gedacht dat deze rockband zijn wortels had in Portland of San Francisco, maar niets is minder waar. Kadavar zijn gewoon onze Duitse buren. De laatste plaat Rough Times ligt net in de schappen en of het te maken heeft met de gloednieuwe studio die de band gebouwd heeft aan de rand van Berlijn of dat de mannen van Kadavar een flinke muzikale ontwikkeling hebben ondergaan, de plaat is fenomenaal. Een ruwe bolster van een retro rock diamant, geslepen op zwaar vuig gitaarwerk, vet vette drums en bruut baswerk. Wat mij betreft de beste release van dit heavy rockende trio tot nu toe. Openers 'rough times', 'into the wormhole' en 'skeleton blues' kenmerken zich door log slepend gitaarwerk en zijn overduidelijk een ode aan legendarische cult band Sleep.

Vanaf 'die baby die' gaat het tempo wat omhoog als op hun derde plaat Berlin en dan komen ook die bekende Black Sabbath vocalen van gitarist Christoph Lindemann weer heerlijk bovendrijven. Kadavar is zijn stoner status ontstegen en grijpt meer en meer terug naar de wijde pijpen lang haar en baard retro rock van bands als Zeppelin, Budgie en Free. 'Tribulation nation' is het hoogtepunt van de plaat, een spacemonster van een track, door de eentonig morrende bas, het donkere drumwerk gedrenkt in hypnotiserende slierten psychedelica en wat lekkere effecten om de trip nog wat behaaglijker te maken. Werkelijk een dijk van een plaat!

Monolord
Drie stoere mannen, wijdbeens in een bos. De kunst van het metal poseren. Zoals het echte vikings betaamt. Monolord komt dan ook uit Zweden, uit Göteborg wel te verstaan en is een monster van een riff band. Donker en onheilspellend, gedowntuned tot in het diepst der aarde. Dit heftige trio ploegt zich een weg door het slijk als een vijf scharige landbouwmachine. 'Rust' is de derde plaat van bassist Mikka Häkki, gitarist Thomas Jäger en drummer Esben Willems en is uit op het fabuleuze RidingEasy Records dat meer stevige outfits huisvest als Electric Citizen, Mondo Drag en The Well.

De plaat is als een implosieve bom met dynamische soundscapes en heeft een massief betonnen brom, zo diep dat de basknop op de versterker naar beneden moet om een aardverschuiving te voorkomen. Bassist Jeff Matz van High On Fire is een groot fan van de brullende sound van deze doomsludgers en dat is zeker niet de minste. Rust is van begin tot eind een gewelddadige riff, ondersteund door opstapelende drums en een beestachtig grommende bassound met daaroverheen slepend lijzige vocalen. Dit is werkelijk een fantastische maand om in Vera te zijn die begon met The Cosmic Dead, Samsara Blues Experiment en dan nu afsluit met Kadavar en Monolord.

- Nathalie