Liefhebbers van stoner metal moeten in Groningen meestal geduldig zijn, want relevante optredens in het genre zijn meestal dun gezaaid. Maar ze kunnen nu weer van de bank springen, zakje wiet in de pocket stoppen en op naar Vera, want Karma To Burn gaat hier een lading monsterriffs van het podium blazen.  Ahem, alhoewel... gezien het rookverbod tegenwoordig geniet het de voorkeur de wiet alvast thuis op te roken en zie dan nog maar eens van die bank af te komen. Voor de echte liefhebber moet dat echter geen probleem zijn. Toch?

Zoals gezegd Karma To Burn is een grootheid in het stoner  genre. Desert rock wordt het ook wel genoemd, naar de Palm Desert rockscene in Californië, waaruit bijvoorbeeld pioniers als Kyuss zijn voortgekomen. De muziek bestaat uit een mengsel van psychedelica, blues, heavy metal en hardcore met repetitief groovende massale riffs en beukritmes. Een soort opgeblazen versie van oude hardrockbands als Black sabbath en Deep Purple. Dat er indertijd ook daadwerkelijk in de woestijn wordt gerockt, kun je zien als je  in youtube zoekt op 'Kyuss desert session'. Voor Karma To Burn zal dat echter niet zo gauw opgaan, als de band in 1994 wordt opgericht, want er is weinig woestijn te bekennen rond Morgantown, West Virginia

Karma To Burn staat voornamelijk bekend als instrumentaal powertrio. De band start nog wel met een gezongen album door toedoen van toenmalige label Roadrunner. Op voorwaarde dat de band vliegensvlug een zanger zoekt, krijgt Karma To Burn een contract voor het gelijknamige debuutalbum uit 1997. Na eerst contact te hebben opgenomen met John Garcia van Kyuss (dat dan al uit elkaar is gegaan), wordt het uiteindelijk Jay Jarosz. Na het uitbrengen van de plaat wordt meteen afscheid genomen van Roadrunner en de kersverse zanger en worden de kenmerkende instrumentale muren vol originele riffs opgetrokken op  'Wild Wonderful Purgatory' (1999) en 'Almost Heathen ' (2001). Ondanks een grote cultstatus gaat de band in 2002 door meningsverschillen uit elkaar, hetzelfde jaar waarin stoner wordt doodverklaard door onder andere Josh Homme (dan al in Queens Of The Stone Age).

De drie bandleden verspreiden zich over bands als Year Long Disaster, Nebula en Treasure Cat. In 2009 is er plotseling weer een hereniging, resulterend in een nieuwe plaat, 'Appalachian Incantation' (2010), geproduceerd door ex-Kyuss bassist Scott Reeder. Op de plaat zijn ook twee vocale tracks te horen met zangers John Garcia en Daniel Davies. Daniel Davies (zoon van Dave Davies van The Kinks) is tevens de zanger van Year Long Disaster en uiteindelijk smelt Karma To Burn feitelijk samen met deze band. Davies wordt de nieuwe zanger/gitarist, die op het dit jaar uitgekomen en in Dave Grohl's Studio 606 opgenomen 'V' maar liefst drie nummers zingt. Verwacht echter live een vloeiend walsende muur van voornamelijk instrumentaal riff-geweld.

In het voorprogramma vinden we Sons of the Patriots, eveneens een instrumentaal powertrio uit Asten-Heusden in Noord-Brabant. Amper 18 jaar oud komen ze op de proppen met een combinatie van post- en stonerrock, inclusief Tool-invloeden. Elk nummer begint ingetogen, maar stuwt gaandeweg naar een heftige climax. De jongens hebben al eens eerder dit jaar samengespeeld met Karma To Burn en kennelijk is dat goed bevallen, want ook in Vera mogen ze het publiek warm komen stomen.

Dikkie.