Het curriculum vitae van Brian Tristan is er eentje om u tegen te zeggen. Lees maar mee. Onder zijn meer bekende podiumnaam  Kid Congo Powers speelde hij mee op het immer briljante ‘Psychedelic Jungle’ van The Cramps uit 1981. Nadat hij ook nog even meewerkte aan het al even fijne live-album ‘The Smell of Female’ vertrok hij naar The Gun Club, waar hij meewerkte aan ‘The Las Vegas Story’ en ‘Mother Juno’.  Tussendoor maakte hij ook nog deel uit van The Bad Seeds en speelde hij met Nick Cave op onder meer mooi album ‘Tender Prey’. Om kort te gaan, Tristan speelde een niet bepaald misselijke rol bij –dat is tenminste de bescheiden mening van uw scribent- drie van de leukste bands uit de jaren tachtig.

Dertig jaar later is de beste man, zoals dat heet, voor zichzelf begonnen. In 2005 debuteert hij onder zijn eigen naam en 2009 tekent hij bij het befaamde vuilnisbakkenlabel In The Red. Hij maakt het alleszins prettig klinkende ‘Dracula Boots’. Op dat album speelt Tristan wat hij het beste kan: prettig gestoorde garagepunk spelen, die volop knipoogt naar de jaren ’50 en zijn oorsprong vindt in de  zuidelijke staten van Amerika.  Zijn liedjes zijn altijd kernachtig en aanstekelijk, met aan de basis een rauw, übercatchy gitaarriffje.  Nee, dat is niet heel veel anders dan wat hij bij al die mooie bands waarin hij speelde. Gelukkig maar. 

Het derde album van Kid Congo & The Pink Monkey Birds heet ‘Haunted Head’ en staat op het punt van uitkomen. De single ‘Conjure Man’ is alvast vooruitgesneld en het nummer beloofd veel goeds. Het is slepende nummer heeft dat typisch moerassige gitaargeluid dat je kent van The Cramps en het is moeilijk om er niet erg blij van te worden. Live kan dat alleen maar beter worden.

Natuurlijk is het Britse muziekblad NME niet vies is van een beetje overdrijven, maar met hun karakterisering van Kid Congo moet je het wel eens zijn:  “Iemand die ooit met de LA punks van The Gun Club heeft gespeeld verdiend de status van rock’n’roll-legende. Het feit dat Kid Congo niet alleen dat deed, maar ook nog met The Cramps én Nick Cave & The Bad Seeds speelde, houdt in dat dat de man zelfs die status overstijgt.”

Komt dat zien, deze rock ‘n’roll-held!

Bart