Rijdend in the desert on a horse with no name, het water raakt op, de cactussen zijn niet gewillig…en zie hier, een fata morgana. Naarmate ik dichterbij kom klinken uit de verte heerlijke uitgesponnen gitaarsolo’s van een band van weleer.

Althans dit zegt mijn vertroebelde geest, want als dit schouwspel zich bijna voor mijn neus ontvouwt ontwaar ik een trio jongemannen die heerlijk aan het jammen zijn en hun voorliefde voor Kraut en de 70’s psychedelische vibe uitspuwen. Ik dans en meng mij in deze sfeer weleer, geniet met volle teugen en en…..toen werd ik wakker.

Wat ik niet droomde is dat hedenavond de band King Buffalo uit Rochester, NY hier op de Vera planken staat. Deze band, gevormd in 2013, leerde ik kennen door mijn vrienden uit Nimma (Nijmegen). Daar was de band al wereldberoemd en enorm bejubeld, zij zullen dit jaar ook fungeren als één van de headliners op het 2-daagse festival aldaar Sonic Whip. 

Terecht ook, want man man man deze band weet naadloos een sound neer te zetten van hoe het wel moet. Had her en der wel wat flarden meegekregen van hun muziek (leuk, lekker), maar nog niet echt voor gaan zitten en ontdekken wat voor juweel dit trio wel herbergt.

Voor mij begon het na beluistering van hun laatste wapenfeit Regenerator uit 2022. Dit album is het laatste deel (in wat zij noemen) uit hun Pandemic-trilogie en ook een hele mooie afsluiting.

 De andere twee albums zijn Acheron (2021) en The Burden of Restlessness (2021). Prachtige albums die goed weergeven wat de mannen met elkaar verbindt en hoe zij vinden dat hun stijl in muziek omgezet moet worden. Deze albums worden in het genre ook bewierookt en zijn dan ook in menig jaarlijstje terug te vinden.

Waar ik vooral aandacht aan wil geven is hun laatste album Regenerator en wat gelijk opviel is dat een band die het psychedelische omarmt en tussendoor heerlijk jammen met lange solo’s zo’n prachtige “cleane” sound hebben, wat zo mooi (eigenlijk perfect) gecombineerd wordt met het psychedelische.

Het blijft overal overzichtelijk en toch word je als luisteraar heerlijk meegevoerd in de wereld van King Buffalo. Een niet te missen factor daarin is de Krautrock op dit album waarin de geest van Can of Manuel Götsching rondwaard, dit gecombineerd met de jamsessies en de eigentijdse draai die de mannen aan dit genre geven. Waar uiteindelijk (kan het niet anders zeggen) een prachtig album uit is ontstaan.

King Buffalo as a band continue to explore the outer reaches of modern psychedelic songcraft, melding progressive rhythms, drifting atmospheres and accompanying surges of electricity, the new collection only further establishes them as one of the brightest lights shining in underground rock today.

Amen! Hier kan ik mij volledig in vinden. Deze band is er één om in de gaten te houden of te ontdekken voor wie het nog niet kent en daar is hedenavond het ideale moment om dit live te mogen ervaren.

Case

--

Support The Great Machine speelde op 11/11/2011 hun eerste show in eigen club, the Reality Rehab Center, in Tel Aviv. 12 jaar en 3 full-lenghts later heeft de band een hoop getoerd en hebben ze zelfs een eigen platenlabel opgezet onder de naam Reality Rehab Records. De act is moeilijk in een hokje te plaatsen. rock&roll fans zien de band als metalheads en fans uit de metal scene noemen The Great Machine een stelletje hippies. Klinkt als: een roadtrip door de Negev woestijn met Mötorhead in de tape-player. Een mix van stoner punk en sludgy psychedelic doom.