Ik zag ‘m zo’n vijf jaar geleden in een spandex-pakje op een podium staan. Zijn buik puilde er uit en z’n billen werden bloot gelaten. Ik kon het me permitteren om er niet heel erg van onder de indruk te zijn. Ik moet er wel bij zeggen dat ik op een veilige afstand stond. Je zult maar geen kant meer op kunnen als ‘ie op je afkomt in zo’n pakje. Dat overkwam Lindsay Lohan ooit eens. King Khan bedacht zich niet en duwde z’n blote achterwerk zo ongeveer ín het gezicht van de verbouwereerde actrice. Google maar eens, als je me niet gelooft. Er zijn foto’s gemaakt.

Die viespeukerij is natuurlijk voor de show. King Khan & The Shrines weten dat je je publiek moet overdonderen en platwalsen. Mensen moeten verbaasd, verbouwereerd en dolgelukkig naar huis toe gaan. Dus terwijl The Shrines zich het snot voor ogen spelen, propt Khan zich in een glitterpakje en  zet een verentooi op zijn hoofd. Pas als iedereen lacht, danst en springt is het feest compleet.

Een optreden van King Khan & The Shrines is geen concert maar een revue. Rock ’n soul-entertainment waarbij je ogen en oren tekort komt. Er staat een elftal muzikanten op het podium, met stomende orgels, een hamerende ritmesectie en jagende gitaren. Soul, punk en psychedelica worden naar het kookpunt gebracht en steeds als je denkt dat het niet opzwepender kan, wordt het dat toch. En dan is er Khan, die precies begrijpt hoe je vanuit je tenen moet zingen om dat gevoel van extase over te brengen.

Herkenbaar? James Brown deed het natuurlijk net zo. Maar hij droeg geen verentooi en volgens mij heeft hij ook nooit publiekelijk zijn billen laten zien. Wat ze gemeen hebben is dat ze er alles aan deden om je te overdonderen. En ze delen dezelfde muzikale bron: gospel. Khan liet in een interview eens optekenen dat gospel mensen die problemen hebben samenbrengt en dat die mensen vervolgens dan de mooiste muziek gaan maken.

Gelijk heeft ‘ie. Goeie gospel en goeie soul tillen je op en geven je het gevoel dat je ergens onderdeel van bent. Samen zingen, samen dansen en samen springen. Wie heeft er geen behoefte aan na de afgelopen twee jaar?  Wie kun je beter in huis halen dan King Khan om het feestje te vieren? King Khan, bij wie iedereen welkom is en bij wie iedereen behalve Lindsay Lohan zich thuis voelt.

-Bart