Voor de liefhebber van rauwe doch vrolijke rammelgaragerockpoppunk, of hoe je het allemaal ook maar wil noemen, is dit wel een heel goed jaar. Na onder andere Jacuzzi Boys en Mikal Cronin komt nu King Tuff de afgeragde spijkerbroek en nonchalante manier van spelen vertegenwoordigen.

Frontman 'The King,’ ook wel Kyle Thomas, heeft geen typische Amerikaanse garagerockboy-carrière achter de rug. Goed, het eerste muziekproject dat hij als tiener had was King Tuff, maar in de tussentijd speelde Thomas onder andere met Dinosaur Jr.’s J. Mascis in stonerrockband Witch en maakte hij deel uit van de folkrockband Feathers. Met King Tuff heeft dat allemaal niet zo heel veel te maken, met name het stonergebeuren zie je eigenlijk alleen nog maar terug in het lange haar van The King. En in de vele referenties naar gedroogde rookwaren wellicht.

Met King Tuff gedraagt Thomas zich heerlijk als een rebellerend joch dat alleen maar wil rondspringen en rocken. Maar achter die nonchalante houding gaat toch wel een vrij geniale liedjesschrijver schuil: op het debuutalbum staan alléén maar pakkende liedjes. En dat zijn niet alleen maar eerder genoemde rammelgaragerockpoppunkliedjes, King Tuff maakt ook uitstapjes naar powerpop en hier en daar hoor je zelfs een dosis glamrock. Ja, zoals Cheap Time dat doet. En dan ineens weer een zoet melodieus popliedje, die vanwege het stemgeluid dat doet denken aan dat van bands als Girls en Hunx & His Punx, een lekker sarcastisch laagje krijgt. Luister het album twee keer en je loopt de hele dag flarden van teksten te zingen, en de pakkende melodietjes krijg je waarschijnlijk ook niet makkelijk meer uit je hoofd. En dat is alleen maar fijn, want King Tuff heeft een album gemaakt dat ook na een overmatig aantal draaibeurten nog niet vervelend wordt!

Eigenlijk wil ik iedereen aanraden om van 10 tot en met 16 september even niet in Groningen te zijn, want dan gebeurt het in Tilburg. Daar is dan namelijk Incubate, een van de spannendste festivals in Nederland, met honderden interessante artiesten waarvan je het merendeel ongetwijfeld nog nooit gezien hebt. Maar misschien moet je op 13 september toch maar gewoon zorgen dat je in Groningen bent: met King Tuff heeft Vera wel een erg toffe band in huis gehaald!

Support van de avond is de band Virals. De powerpop band is een project van Shaun Hencher, voorheen nog frontman van Lovvers. Dit keer besluit hij alles in zijn eentje te doen, en met succes. Heerlijk rammelende catchy powerpop songs.

- Marinke