La Quête d'Inspiration (Mathieu Le Lay, 2012) & Nordfor Sola (Jørn Nyseth Ranum & Inge Wegge, 2012) Na afloop live Skype-interview met Nordfor Sola makers [scroll down for English] 
De Zoektocht naar Inspiratie
dompelt je onder in het universum van landschapsfotograaf Alexandre Deschaumes. Met zijn visie vormt hij landschappen om tot een geheel eigen wereld; soms dromerig en soms zo episch dat je adem stokt. Hij speelt met licht, kleuren, vormen en contrasten en geeft de natuurlijke landschappen een surrealistische uitstraling. Ooit begon zijn zoektocht met vele eenzame omzwervingen door herfstachtige bossen, maar Deschaumes wilde meer. Verder. Grootser. Doorzetten. Vastleggen wat bijna niemand ziet.

 

Zijn beelden, die soms meer op schilderijen lijken dan foto's, maakt hij tijdens uitgebreide en uitputtende foto-expedities naar o.a. IJsland en Patagonië, waar de fotograaf de isolatie van de bergen opzoekt - en de extreme omstandigheden moet trotseren. Aan het einde van de wereld, vindt hij zijn inspiratie en de adembenemende, etherische beelden die hij maakt. Maar ongeacht wat hij vindt, Deschaumes blijft doorgaan. En wij mogen meereizen met zijn onrust, zijn eindeloos verlangen op zoek naar nieuwe indrukken en nieuwe wildernis, waarmee hij niet alleen zichzelf, maar ook het publiek beroert en inspireert.

Le Lay blijft voornamelijk op afstand, volgt en legt vast. Hij balanceert kundig tussen Deschaumes’ zoektocht, wat hem drijft, de wildernis en de beelden – die zelf geen uitleg behoeven. Beelden die, ondersteund en versterkt door de uitstekende muziek, roepen om op een zo groot mogelijk scherm gezien te worden.

 

Nordfor Sola (Inge Wegge & Jørn Ranum, 2012)

In Ten Noorden van de Zon zwaaien Inge Wegge (25) en Jørn Ranum (22) hun vrienden en familie gedag. Ze zetten hun mobiele telefoons uit en sjouwen met enorme backpacks de Noorse wildernis in. Ze brengen negen, ijskoude wintermaanden door in een afgelegen en onbewoonde baai van een arctisch eiland aan de kust van Noorwegen. Hier, ver boven de poolcirkel, leven ze op het strand, ingesloten tussen torenhoge kliffen en de loodgrijze Atlantische Oceaan. Van alles dat op het strand aanspoelt, bouwen ze een hut tegen de rotsen: hout, lege flessen, oude boeien, olievaten, visnetten en heel veel plastic. Ze eten voedsel dat de houdbaarheidsdatum is gepasseerd, wat supermarkten anders zouden hebben weggegooid. Maar ook hun belangrijkste bezittingen nemen ze mee: een camera en hun surfplanken.

Maandenlang hadden Inge en Jørn hun strand en de zee geheel voor henzelf. De bloedmooie, afgelegen baai bracht hun de meest spectaculaire golven, het noorderlicht, doordringende kou, een nog hechtere vriendschap en een prachtige documentaire.

Na afloop van de film is er een Q&A met de makers (via Skype).

Henriëtte

 

 

La quête d'inspiration (The Quest for Inspiration) is an overpowering introduction to the universe of landscape photographer Alexandre Deschaumes. His artistic vision transforms landscapes into a dreamy, ethereal world of their own, the result of many lonely and exhausting photo expeditions to places like Iceland and Patagonia.

In Nordfor Sola (North of the Sun) we follow Inge Wegge (25) and Jørn Nyseth Ranum (22), who spent nine freezing winter months along the uninhabited distant bay of an Arctic island off the coast of Norway. Their primary possessions: a camera and their surfboards. The stunning, remote bay is home to the most spectacular waves, the northern lights, a friendship growing ever stronger and a beautiful documentary.

After the screening, there will be a live Skype interview with the makers of Nordfor Sola