Detective Mark McPherson (Dana Andrews) onderzoekt de moord op de charmante en betoverende Laura Hunt (Gene Tierney). Op zoek naar antwoorden, raakt hij compleet in de ban van haar moord. Wie heeft het gedaan? Is het de heerszuchtige, decadente dandy Waldo Lydecker? Is het Laura's parasitaire playboy-verloofde, Shelby Carpenter? Haar glamoureuze tante Ann Treadwell? Of trouwe huishoudster, Bessie Clary?

Laura mag misschien wel een klassieke whodunit zijn, maar blijft ongekend uniek met haar mystieke, dromerige atmosfeer. De hypnotiserende muziek van David Raksin draagt hier zeker aan bij. Sterker nog, de populariteit die het ‘Laura thema’ met zich mee bracht, heeft ervoor gezorgd dat het hele concept van een ‘theme score’ een ding is geworden. Je weet wel, wanneer een film een enkel muzikaal thema heeft, in plaats van meerdere thema's of leidmotieven. Kortom, een onmisbare film voor liefhebbers der filmmuziek.

Laura is de tweede film die Zienema vertoont tijdens de film noir themamaand! Hierna gaan we verder met de fatalistische Detour (1945, Edgar G. Ulmer) en neo-noir A Land Imagined (2018, Siew Hua Yeo).

-Hilde