Lawless (John Hillcoat, 2012)
1931, Virginia. Tijdens de drooglegging runnen de Bondurant broers een illegale distilleerderij net buiten hun dorp. Forrest (Tom Hardy) is de baas, met broer Howard als zakenpartner. Jongste broer Jack (Shia LeBeouf) is duidelijk uit een ander hout gesneden. Hij doet er alles aan om hun goedkeuring te krijgen, maar kan zijn broers in lang niet alles bijbenen. De problemen beginnen als een corrupte officier van justitie de Bondurants chanteert. Hij eist geld, zodat de distilleerderij draaiende kan blijven. Maar zelfs de dreigementen van zijn hulp, de gewetenloze Charles Rakes (een sterke, misselijkmakende rol van Guy Pearce) halen niets uit, want de broers gaan er niet op in. En dan krijg je natuurlijk problemen. Net als door die eeuwige bewijsdrang van Jack, die tot een aantal cruciale fouten leidt..

Lawless zit vol stoffige hitte, drank en grommende mannen. De vrouwen in de film zijn voornamelijk love interests, maar zowel Jessica Chastain (Maggie) als Mia Wasikowska (Bertha) passen perfect in de setting en het verhaal. Vooral Maggie trekt de aandacht. Ze is haar verleden ontvlucht en hoopt wat rust en anonimiteit te vinden in de saloon van de Bondurant broers (maar helaas).

Voor een film in het crime genre heeft Lawless misschien minder geweld dan je zou verwachten, maar het geweld dát er in zit, is hard en bloederig. Shia LeBeouf houdt zich goed staande tussen al dat acteergeweld, maar Tom Hardy en Guy Pearce stelen de show. Gary Oldman komt zelfs ook nog voorbij, maar let goed op want hij is zo weer weg.

Lawless is gebaseerd op het boek “The Wettest County in the World”, van Matt Bondurant – jawel, familie van: het is de kleinzoon van Jack! De titel verwijst naar de enorme hoeveelheid illegale drank die tijdens de drooglegging gestookt werd. Nick Cave adapteerde het verhaal tot een screenplay. Aan het einde vraag je je af hoeveel van het verhaal echt gebeurd is. Wilde de schrijver zijn familie expres positief neerzetten? Worden familieverhalen niet steeds opnieuw verteld en zo tot buiten proportie opgeblazen? Dat Forrest Bondurant onsterfelijk is, geloven we bijvoorbeeld al niet. Maar hotdamn, hij maakt indruk!

 

Henriëtte