Het is al vele jaren een plan van onze muziekprogrammeur Peter Weening: Een aantal dagen achtereen New York noise legende Sonic Youth op de Vera-planken te zetten, nadat de band hier in haar begindagen in de jaren 80 bijna jaarlijks heeft gestaan. De schroeven waarop dit plan staat raken echter wel steeds losser. Sinds het duo Thurston Moore en Kim Gorden privé in scheiding liggen, is er van Sonic Youth weinig meer vernomen en lijkt de toekomst van de band onzeker.

Maar zeker niet getreurd. Dit betekent namelijk wel, dat de afzonderlijke Sonic Youth leden zich op nieuwe bands en solo-projecten hebben gestort, waarvan een aantal al de weg naar ons Vera podium hebben gevonden. Zo zagen we Steve Shelley voorbij komen in Disappears en was Thurston Moore hier met zijn nieuwe band Chelsea Light Moving. Nu is het de beurt aan Lee Ranaldo And The Dust, waarbij we naast Lee Ranaldo zelf ook Steve Shelley weer achter de drumkit mogen verwelkomen. Het wachten is nu op een optreden van Kim Gordon en dan is toch het oude plan in een enigszins versnipperde vorm gerealiseerd.

Lee Ranaldo heeft vorig jaar al een soloplaat uitgebracht getiteld 'Between the Times and the Tides' en sinds begin oktober is er 'Last Night on Earth' van zijn nieuwe band, Lee Ranaldo And The Dust. Beide platen zijn gebaseerd op nummers, die bedacht zijn op de acoustische gitaar en dat heeft zijn weerslag op de songs. Waar bij alle andere Sonic Youth offsprings de dissonantie van de noise legende hoorbaar terugkeert, daar houdt Lee Ranaldo het opvallend melodieus. Het resultaat is een lading gevarieerde en uitstekend in het gehoor liggende underground popsongs, die af en toe toch wel even afdwalen in fijne, vertrouwde noise-erupties. Dat de band heeft getourd met aloude underground pop/rock helden Built To Spill is in deze context dan ook geen verrassing en geeft ervaren Vera-bezoekers aan, in welke hoek ze het moeten zoeken. Voor de wat minder ervaren bezoekers is dit voor Nederland exclusieve concert de ideale gelegenheid om aan de legendarische Vera-historie te ruiken.

Dikkie.