Support jaapjaapjaap gaat helaas niet door. Aanvang Lewsberg blijft wel 22:00.

---

Lewsberg is al een paar jaar een opvallende band in Nederland. Ze spelen robuuste, rafelige drie-akkoorden-rockliedjes zonder opsmuk. Zanger Van Vliet praat meer dan hij zingt, in het Engels met een onvervalst Rotterdams accent. En gitarist Michiel Klein is de stoorzender, die soms opeens een minutendurende solo kan geven die vooral bestaat uit onaangenaam piepende feedback.

Soms komt verandering met grote schokken, soms met kleine stappen. Op ‘In Your Hands’, het nieuwe album van Lewsberg, lijkt een beetje van beide te gebeuren. Neem het tweede nummer, ‘The Corner’. Een opvallend discreet lied: een viool speelt een eenvoudige melodie, een zachtaardige drumloop houdt de vinger aan de pols. “This brick is a brick to build”, klinkt het, maar even later: “This brick is a brick to throw”. Voor wie het wil zien, biedt de baksteen vele mogelijkheden. Wellicht als onderdeel van iets groters dat nog komen moet, maar net zo goed als eenvoudige steen die op de grond blijft liggen. De meeste zaken zijn immers relatief. Soms bereik je door iets stuk te gooien meer dan door iets op te bouwen. Denken dat je kunt inschatten wanneer wat vereist is, is jezelf voor de gek houden.

‘In Your Hands’ belichaamt het moment waarop alle stenen klaar liggen, maar de eerste muur nog moet worden gemetseld. Een moment met perspectief, waarbij alles nog mogelijk lijkt en voorzichtigheid geboden is. Het album klinkt tegelijk kleiner én ruimtelijker dan de vorige platen. Gitaarakkoorden worden getokkeld in plaats van fel aangeslagen, de basgitaar krijgt meer ruimte voor melodische verkenningen, het drumstel is ontmanteld tot slechts een tom en een tamboerijn. In de teksten klinkt twijfel, maar van het sterke soort. Een twijfel die in de weg kan liggen van een verkeerde beslissing, maar ook kan uitnodigen tot een goed gesprek.

De oude Lewsberg is vakkundig afgebroken en de bouwstenen liggen tentoongesteld. Klaar voor toekomstige toepassingen en tegelijkertijd al helemaal af. ‘In Your Hands’ is daarmee een ode aan de potentie en een oproep daar voorzichtig de ruimte aan te bieden. Precies wat we op dit moment nodig hebben. Maar als ik dat zo uitgesproken zou beweren, zou ik weinig van Lewsberg geleerd