Reggae in Vera! Dat gebeurt bepaald niet elke maand. En dan nog Jamaicaanse reggae ook, het land waar het genre is uitgevonden, en nog steeds het meest fris klinkt. Na de digitale revolutie halverwege de jaren tachtig, en in de teksten een jarenlange focus op wereldse dingen als sex, dansen (op Jamaica bijna hetzelfde trouwens), geld en bling-bling, kwam er halverwege de jaren negentig een tegenbeweging: de Roots was opeens weer helemaal terug, zowel muzikaal als in de teksten. Moderne, hip klinkende rootsproducties die de energie van de Dancehall hebben behouden, veroverden onder aanvoering van Tony Rebel, Garnett Silk en Anthony B wereldwijd de reggae-hitlijsten.

Dat is waar eind jaren negentig onze hoofdact van vanavond, Jah Mason, in beeld kwam. Begonnen onder de naam Perry Mason (ja, nee, echt) koos hij al gauw voor een naam waaraan je meteen ziet waar hij voor staat: Rastafari. In zijn nummers toast hij (het Jamaicaanse rappen, u kent het wel) met lange uithalen over alles wat je in de reggae verwacht: Jah, Rastafari, Afrika, Babylon, wiet en het meisje waar hij van houdt. Super originele teksten? Mwah, niet echt. Maar het gaat er om wat je er mee doet, en dat zit bij hem wel snor. Met zijn monsterhit “Princess Gone” stond hij in een klap reggae-wereldwijd in de spotlights en is daar sindsdien niet meer uit weg geweest.

Ook bij de eerste artiest van de avond, Lutan Fyah, veel Bijbel, geloof, hoop en liefde. Hij doet niet onder voor Jah Mason, en behalve dat hij nog niet zo’n grote hit als deze op zijn conto heeft, is het meest opvallende verschil toch wel dat hij vaak in plaats van te toasten ‘gewoon’ zingt. En een mooie stem heeft hij!

Al met al gaan we een mooi avondje Jamaicaanse reggae tegemoet, niet te gezapig, geen ouwe lullen die hun hits uit de jaren zeventig nog eens komen doen, maar energieke, frisse -ja, hoe zal ik het noemen- reggae dus.

 Josz

Met naprogramma Jah Sound International waan je je in een trip door de Jamaicaanse muziekgeschiedenis. Het duo streeft er al 25 jaar naar om te bewijzen dat reggae-muziek niet dood is en zo ook vanavond. Denk aan positieve authentieke roots rock met een reggae dancehall-vibe! Schudden met die bips!