Enkele jaren geleden schotelden de algoritmen mij de band Marbled Eye voor. Dit uit Oakland afkomstig viertal, maakte met vlijmscherpe, post-punkende gitaarlijnen en stelselmatig voortakkerende drums veel indruk. Vooral met de vijf nummers dragende cassette 'EP' (2016), waarvan 'Primrose' een mooi prijsnummer is. Niet lang daarna denderde de 7"-single 'EP II' (2017) er overheen, met vooral de hits 'Dirt' en 'Feast' als klasbakken. Vorig jaar verscheen de geweldige LP 'Leisure', zowel in de VS als in Duitsland. Hierop namen ze iets meer gas terug en pakten ze tevens wat extra ruimte voor experiment. De spanning bleef van hoog niveau. Zo hoog dat ik van mening ben dat 'Leisure' met gemak één van de gaafste platen van 2018 is. Dat ze weer de Oceaan oversteken en nu ook in VERA komen spelen, is alleen maar goed nieuws.

Marbled Eye past in een schitterende stroom aan toffe, jonge honden waar ook de Engelse bands Ice Baths en Drahla, de Schotse bands Public Service en Vital Idles en de Amerikaanse bands Deeper en Flasher onderdeel van uitmaken. Of de bands die net wat meer in de schijnwerpers staan, zoals Versing, Omni en Moaning. Deze bands hebben doorgaans een mooi en donker geluid, met soms lekker felle gitaren, maar altijd opwindende baslijnen. Bands die doen denken aan wat 'oudere' hits als Women, DIIV of de vroege Deerhunter. Bands die ook wat mosterd bij Josef K, Wire en Gang of Four haalden. Bands die qua sound niets nieuws brengen, maar wel vol overgave hun variant op het bestaande spelen. De één wat beter dan de andere, maar veelvuldig met een te respecteren overtuiging.

SHITHäTT is de tweede act van de avond. Dit is eveneens een donker viertal, dat het echter ietsje zwaarder aanpakt. Althans, vergeleken bij Marbled Eye. Deze Ierse band uit Ballina maakt een boeiende combinatie van post-punk en post-hardcore waarbij invloeden van de B-52's en The Fall tegen bands als These Arms are Snakes en At the Drive-In aan klotsen. SHITHäTT is dusdanig energiek en onstuimig dat het de eer heeft de avond af te mogen sluiten.

niek

Timetable:
21:00 Marbled Eye
22:00 SHITHäTT