Noem mij één Nederlandse artiest die productiever is dan Meindert Talma.

En die toch telkens weet te verrassen.

Zelfs als je –zoals ik- de man heel vaak (tijdens onze maandelijkse show in de Kroeg van Klaas) aan het werk ziet. En hem een tijd langdurig hebt bestudeerd en geobserveerd.

Met de Domela Passie (uiteraard weer uitgebracht door Excelsior Recordings) zijn we inmiddels aanbeland bij plaat nummer zestien en alweer de tweede langspeler van de lange toetsenspeler in 2019.

Voor ondergetekende fan van het eerste uur zit de grote verrassing ‘m niet meer in de akkoorden, de muziek en –in veel opzichten- ook niet in de teksten. Al weet hij me op elke nieuwe plaat altijd meerdere keren te ontwapenen en amuseren.

Het is vooral zijn eigenzinnige onderwerpkeuze en aanpak die hem tot zo’n unieke artiest maken. En dat hij telkens nieuwe samenwerkingen aangaat pleit ook voor hem. Deze keer wordt Meindert, behalve door zijn vertrouwde band, bijgestaan door groot ensemble en een gemengd koor. De try out in november in de Kroeg van Klaas, waar hij werd begeleid door Heta Salkolahti (viool) en Myrthe Boshart (cello) was indrukwekkend. En dan hadden we het koor nog niet eens gehoord.

Opmerkelijk is ook dat Meindert zijn studie Geschiedenis steeds vaker toepast in zijn werk. Als u meeleest mem en heit Talma: het is niet voor niets geweest!

Inmiddels mogen we het Meinderts specialiteit noemen: een biografie op muziek. Iemand zei zelfs dat dit genre een nieuw woord verdient: audiografie. Maar dan vergeet je de zelfgemaakte videoclips, die tegenwoordig onlosmakelijk verbonden zijn met de muziek van Meindert. Beelden die ook de optredens naar een hoger niveau tillen.

Hoe dan ook, heb je een project waar muziek bij moet worden gemaakt en wil je het snel hebben: bel Meindert Talma (tel. 06-25254629).

Hij heeft wel een voorkeur voor amodieuze of atypische onderwerpen, die door iedere andere songwriter lachend zou worden afgewezen. “Hendrik Werkman, Jannes van der Wal, serieus? Wie wordt de volgende: Abraham Kuyper? Hahaha!!!”

“Goede suggestie, maar eerst Domela Nieuwenhuis.”

Jawel, deze keer heeft de muzikant uit Noordhorn in het officiële Domela-jaar 2019 een hele plaat (met mooi boekje) gemaakt over Ferdinand Domela Nieuwenhuis (1846-1919), de grondlegger van het socialisme. Meindert was –zo schrijft hij in het voorwoord- al sinds zijn jeugd gefascineerd door Domela, ‘die een held was in het zeer armoedige Surhuisterveensterheide en omgeving met zijn vele heidebewoners en plaggenhutten.’

Om tekstueel goed beslagen ten ijs te komen las hij negen boeken over Domela die in meerdere opzichten gelijkenis toonde met Jezus en door arbeiders zelfs Us ferlosser werd genoemd. De martelaar en profeet had overigens een tragisch leven: Domela verloor drie vrouwen (die allen Johanna heetten) en vijf kinderen in het kraambed.

Qua arrangementen pakte Meindert deze keer dus ook flink uit met dat ensemble en koor. En Herman Grimme mocht zich lekker uitleven op de toetsen.

Dat heeft weer tot een bijzondere plaat geleid. Als we de pers mogen geloven is dit zelfs zijn magnum opus. Veel popjournalisten die al langer gecharmeerd van Meindert zijn en hem voor elke nieuwe plaat bijna standaard vier (van de vijf) sterren of ballen geven reppen van zijn mooiste plaat ooit. Leon Verdonschot heeft het zelfs over gospel en een rockmusical.

Wel een waarschuwing voor diegenen die al bij voorbaat met een glimlach naar Vera komen: het is pittige kost dit keer. Vaak loodzware songteksten, versterkt door de dodelijk serieuze blikken van Domela, die naar eigen zeggen niet deugde voor gezelschap en conversatie.

Misschien dat Meindert op zijn onnavolgbare manier tussen de nummers door nog wat voor verlichting kan zorgen.

En dan is er ook nog het koor dat in Meinderts thuishaven Vera ongetwijfeld weer een flinke omvang zal hebben.

Bij de presentatie in Leeuwarden bestond dat uit liefst vijftig zangers en zangeressen en was de sensatie compleet.

Hoeveel kelen Talma in VERA zullen bijstaan is afwachten, maar memorabel wordt het ongetwijfeld. Gospel in de voormalige gereformeerde studentenvereniging V.E.R.A.: dat wil je niet missen.

Igor