Domela Nieuwenhuis (1846-1919), de aartsvader van het socialisme in Nederland, begon als dominee. Nadat hij de kerk de rug had toegekeerd, behoorde hij in 1882 tot de oprichters van de Sociaal Democratische Bond. Al snel riep hij de arbeiders op hun lot in eigen hand te nemen, zijn snel groeiende aanhang beschouwde hem als een Messias. In Friesland noemden ze hem liefdevol Us Ferlosser. Zijn profetische roepingsbesef, zijn hang naar lijden en martelaarschap waren typisch romantisch. Maar zijn leven was ook tragisch. Hij verloor vijf kinderen en drie vrouwen (alle drie Johanna geheten) in het kraambed.

100 jaar na zijn dood gaat op 23 november 2019 De Domela-Passie van Meindert Talma in première: een liederencyclus van 16 songs met Talma en een groot ensemble bestaande uit Janke Brands (bas), Jan Pier Brands (gitaar), Johan Kooi (drums), Herman Grimme (toetsen), Heta Salkolahti (viool), Myrthe Boshart (cello) plus een gemengd koor.

Er is al veel belangstelling voor de Domela Passie. Mathijs Deen van OVT (NPO Radio 1) en Herman Zeilstra (Nederland 2) zijn bezig met documentaires over de Domela Passie en 3 liedjes zullen worden uitgevoerd in een gospeluitzending van VPRO’s Vrije Geluiden op Nederland 1.