VERA-bekende Jozef van Wissem keert weer terug naar de club. Niet alleen bekend voor ons Groningers, ook in andere delen van de wereld kent men Van Wissem. Hij staat bekend om zijn hedendaagse klanken uit zijn middeleeuwse luit, waarmee hij spannende soundscapes creëert.

Hoe zat het ook alweer? Limburger Jozef van Wissem heeft een tijd in Groningen gewoond. Toen Groningen meer ruige en ruwe kanten kende dan nu; de moeilijke jaren '80. De tijd van de krakers en de punk. Ook Van Wissem zat in die scene, onder andere als uitbater van punk- en kraakkroeg De Klok, in de Uurwerkersgang. Maar toen de confrontaties tussen de krakers met the pigsthe fuzzthe copsthe heat heftiger werden – met als hoogte- slash dieptepunt de beruchte rellen rondom het gekraakte Wolters-Noordhoff gebouw – verliet Jozef van Wissem Groningen voor New York.

In New York studeerde Van Wissem luit bij (de in 2014 overleden) Patrick O'Brien. Van deze studie zijn we al sinds 2000 getuige, want vanaf dat moment verschijnt er bijna ieder jaar een plaat van Jozef van Wissem. In New York leerde Van Wissem Jim Jarmusch kennen, de regisseur van cultfilms als 'Stranger than Paradise', 'Down by Law', 'Coffee and Cigarettes', 'Broken Flowers', 'Paterson'. Onlangs verscheen 'An Attempt to Draw Aside the Veil', de derde plaat die Van Wissem samen met Jim Jarmusch maakte. De laatste twee samenwerkingsplaten verschenen bij het altijd spannende Sacred Bones, het label voor de scherpe kant van het platenland - het label van Blanck Mass, Föllakzoid, Marissa Nadler, The Men en vele anderen. Voor de Jarmusch-film Only Lovers Left Alive maakte Van Wissem de soundtrack, waar hij op het filmfestival van Cannes de prijs voor de beste soundtrack won.

In VERA komt de ex-Groninger Jozef van Wissem alleen, wat uiteraard geen probleem is. Vooral wie muisstil kan luisteren naar wat de luit te vertellen heeft en wie zich kan onderdompelen in mooie soundscapes. gaat een bijzondere avond beleven.

Midwife
Multi-instrumentalist Madeline Johnston, beter bekend als Midwife, woont en werkt in San Miguel, New Mexico. Haar focus lag de afgelopen jaren op het ontwikkelen van haar experimentele pop-sound.
Midwife heeft zichzelf zowel gitaarspelen als het opnemen hiervan aangeleerd, waarmee ze in haar gevoelige liedjes duistere onderwerpen behandelt. Met de woorden 'heaven metal' wordt haar emotionele muziek over verwoesting en wederopstanding vaak omschreven.