Habibi (Susan Youssef, 2011)
Eigenlijk heet de film voluit Habibi Rasak Kharban, wat in het Engels wordt vertaald als “Darling, Something's Wrong with your Head”.  De film is een moderne bewerking van de beroemde Arabische volksvertelling “Leyli o Majnun”, wat zoveel betekent als “Layla en de gek”. In de twaalfde eeuw adapteerde de Perzische dichter Nizami Ganjavi dit tot de versie die nu alom in de Arabische wereld bekend is: een tragisch verhaal over een verboden liefde, vaak vergeleken met Romeo & Juliet.

Habibi plaatst de vertelling in de huidige, moderne tijd, en laat ons kennis maken met de verliefde studenten Qays en Layla. Hij is een rasechte dromer en zij is het mooiste meisje dat hij ooit gezien heeft. Ze studeren aan de universiteit op de Westelijke Jordaanoever, maar als hun studievisum wordt ingetrokken, moeten ze terugkeren naar hun conservatieve Palestijnse geboortedorp. Om te kunnen trouwen heeft Qays geld nodig voor de bruidsschat. Maar omdat hij niet heeft kunnen afstuderen, woont hij nu bij zijn arme vader en probeert met een baantje in de bouw geld bij elkaar te schrapen. Met gevaar voor eigen leven (en voor Layla’s reputatie) schrijft hij ’s nachts gedichten voor Layla op de scheidingsmuren in het Palestijnse dorp. In haar eigen familie zorgen Layla’s toekomstplannen voor veel strubbelingen, want de traditionele ouders en broer hebben hele andere ideeën over met wie ze gaat trouwen.

Habibi is de eerste lange speelfilm sinds vijftien jaar die is opgenomen in de beruchte Gazastrook. De film geeft een goed beeld hoe het is om op te groeien in een Arabisch gezin, met alle rolverdelingen en verwachtingen die hier bij horen. Al houdt de familie duidelijk van elkaar, door vast te houden aan tradities, blijven ook generatiekloven in stand. En dat botst als verlangens zo uiteen lopen. De twee geliefden merken dan ook onverbiddellijk hoe moeilijk het is om hun liefde stand te laten houden in de rigide klassetraditie van Palestina en het enorm strikte veiligheidsregime van Israël. Nu gevechten weer oplaaien tussen beide landen, wordt ook Habibi wederom ongemakkelijk actueel. Overwint liefde wel alles?

Henriëtte

 

Best Film – Dubai International Film Festival 2011
FIPRESCI Arab Feature – Dubai International Film Festival 2011
Best Actress, Maisa Abd Elhadi – Dubai International Film Festival 2011