My Friend Television, alleen door de briljante naam zou je al fan moeten zijn. Wie krijgt namelijk niet meteen een warm gevoel van binnen bij herinneringen aan vervlogen tijden waarin de televisie nog een centraal en verbindend onderdeel van het huishouden was? Lekker met zijn allen op de bank, de haartjes nog nat, een glaasje fris in de ene en bakje chips in de andere hand, de hele avond voor je uitstaren in de flikkeringen van zo’n joekel van een vierkante kijkbuis. Dat de muziek die dit Groningse vierkant maakt precies aansluit bij dit sentimentele gevoel is vast geen toeval.
De band wordt aangevoerd door Groningse underground-legende Ricky van Duuren, die zo Gronings is dat men beweert dat er in de jaren 80 stemmen opgingen om hem de Martinitoren te laten vervangen. Iets waar hij zelf, begrijpelijk, minder enthousiast over was; met een simpel ‘meh’ bedankte hij voor de eer. Gelukkig maar, anders had hij vanavond staan koukleumen naast Vindicat, in plaats van ons in de kelder zijn ‘country noir’ of ‘outsiderpop’ te laten horen.
Al is het natuurlijk flauw te doen alsof het alleen maar om Ricky draait. Naast hem spelen Merijn Jansen, Henrik Kroner en Tomas van der Neut tegenwoordig in My Friend Television. Niet onhandig om te vermelden, aangezien de band begon als folkduo en we fans van het eerste uur natuurlijk niet met verkeerde verwachtingen over de vloer willen hebben.
Wat een ieder wel kan verwachten zijn mooie en oprechte liedjes over ‘het leven’, klinkend ergens in de lijn van zelfgenoemde invloeden als Radio Department, Big Star, The Band en Velvet Underground. Een kleine twee maand terug is het laatste wapenfeit ‘The Great You’ uitgekomen, een cassette die vast te koop is deze avond. Vooral even langskomen dus als je nog een tapedeck hebt. En als je die niet hebt is er des te meer reden om langs te komen, hoe moet je anders die mooie liedjes horen? (jaaahaaa op bandcamp of spotify enzo, maar daar is geen bier)|RALF