Ieder jaar zo begin juli vindt net over de Vlaamse grens in het kleine dorpje Gierle het Sjock Festival plaats. Dit rock en roll feest is een waar hoogtepunt voor de garage punk en rockabilly liefhebber en Groningen is dan ook altijd goed vertegenwoordigd onder het gemêleerde publiek. Het is een super relaxt festival, waar de man met het natte doekje bij de Dixies de held van de dag is. Ook dit jaar is er weer een fantastische line-up waarvan een aantal bands de dagen ervoor en na Vera aandoen.

Deze keer kun je onder andere genieten van The Sadies (knap hoor na het veel te vroege verlies van zanger Dallas Good), de Cosmic Psychos, The Reigning Sound, oudgedienden Snuff en The Spermbirds, The Osees, Stiff Richards en Nine Pound Hammer. En laten we laatstgenoemden met een fikse kater richting België sturen want op vrijdag 8 juli staan deze bulderpunkers weer eens in de Vera Club en een feestje wordt het sowieso!

Het is bijna niet te geloven, maar het is al 35(!) jaar na de release van hun debuut The Mud, The Blood And The Beers waarna Smokin' Taters als hete aardappelen opgediend werd. Ik weet het nog goed, we stonden vooraan, ik met mijn vriendinnetje, lustige blikken te werpen op die jonge, knappe blonde zanger in spijkerbroek en wit shirt. Scott Luallen is dan ook een frontman om je vingers bij af te likken. Geen jonge God meer, maar nog altijd net zo gedreven het publiek ophitsend met zijn boerse zang en in bier gedrenkte lyrics.

Een band die altijd consistent is gebleven in zijn sound en uitstraling en zo ook weer op hun laatste plaat When The Shit Goes Down (2021). Heerlijk voortdenderende tractorpunk met de frivole speelsheid van een jong kalf en een dringende dorst naar country en Budweiser. Met een paar flinke mokerslagen volgen de maar liefst veertien songs elkaar in rap tempo op, altijd met die onbezonnen drang van een boerenzoon in de puberteit. Een band die in mijn ogen altijd jong blijft en ik weet niet of Luallen nog in Kentucky woont op die boerderij van hem, maar 35 jaar geleden had ik graag met hem in de hooiberg willen rollebollen. Run fatboy, run!

- Nataly

De Ramonská’s is het alter ego van ‘Deun van Seun’. Wat begon als geintje en vooral als een ode aan de beste punkband aller tijden, werd al snel meer. Het eerste optreden vond plaats tijdens de Nog Niet Dood-Sessies in Neushoorn, Leeuwarden. Het tweede optreden was meteen al op het Paaspop-festival 2022.

Bij de eerste optredens werd nog verteld dat de Ramonska’s bestonden uit de fictieve gebroeders Orbán (Kobos, Gúlian en Sándor), komende uit Székesfehérvár, Hongarije, de stad waar volgens de legende al sinds de jaren 60 een fanatieke ondergrondse ska-scene heerste en die ook de gebroeders Orbán voortbracht. Maar goed, dit was moeilijk vol te houden, dus de mannen komen nu gewoon uit Leeuwarden.

Geen moordende tempo’s en meestal geen luid scheurende gitaren, hoewel het soms toch nog behoorlijk uit de bocht kan vliegen.  Maar wel swingende Ramones-nummers in een stevige ska-jas en natuurlijk nog alle ruimte om luidkeels mee te brullen!