Officieel is drie dagen geleden de zomer begonnen, maar met de zon wil het nog niet zo vlotten. De hele week is het al herfstig, met stortbuien, rukwinden en blikseminslagen. Afgezien van één weekje in de lente stijgt het kwik nog niet naar zomerse waarden. Het is in deze klimatologische omstandigheden lastig om vooruit te blikken naar hét zomerfestival van Groningen, dat zo gebaat is bij warmte: Noorderzon. Omgekeerd kun je er nu nog meer naar toeleven, naar al die bands op het Dok en ook weer een hele fijne boeking in Vera.

Aanvankelijk zou Deer Tick bij ons spelen, maar ik ben ergens wel blij dat die verplaatst zijn naar het Dok, anders had ik nu niet mijn nieuwe favoriete liedje van JEFF The Brotherhood in mijn hoofd. ‘Cool Out’ heet-ie, van de plaat ‘We Are The Champions’, die ik vorig jaar gemist heb maar nu ruimschoots inhaal. Een plaat die heen en weer schiet tussen powerpop, punkrock, garage en hardrock. Met als meest voor de hand liggende referentie: Weezer. Want tussen opener ‘Hey Friend’ en afsluiter ‘Wastoid Girl’ hoor ik ook nog ‘Bummer’ en ‘Mellow Out’ die zo door Rivers Cuomo geschreven hadden kunnen zijn. De ballad ‘Endless Fire’ heeft eenzelfde lulligheidsgehalte als sommige rustige Cuomo-songs. Iedereen die blij was dat Weezer op hun laatste plaat ‘Hurley’ weer terugkeerde naar de stijl van ‘The Blue Album’, moet vanavond zeker naar JEFF The Brotherhood komen.

Toch is dit tweetal uit Nashville, de broers Jake (zang/driesnarige gitaar) en Jamin (drums/zang) Orrall, zeker geen Weezer-kloon te noemen. Daarvoor knallen ‘Cool Out’, ‘Ripper’, ‘Shredder’ en ‘Stay Up Late’ te hard en te snel. Alsof The Ramones even een Turbonegro-matrozenpetje opgezet hebben. Ik denk dat dit live de beste songs gaan worden, want naar verluidt gaat dit duo op het podium goed door het lint. ‘We Are The Champions’ wordt deze zomer opgevolgd door ‘Hypnotic Nights’, waarvan eerste single ‘Six Pack’ alvast erg dorstig maakt. Dat wordt alweer hun zevende plaat, mooi dat ze nu eindelijk doorbreken. Ze maakten die jaren liedjes en traden op met hip spul als Best Coast, Ty Segall en Screaming Females, en Jamin drumde ooit nog in Be Your Own Pet. Jack White en Sonic Youth zijn fan. Na The White Stripes, Blood Red Shoes en Bass Drum Of Death bewijst JEFF The Brotherhood andermaal dat elementaire, opzwepende, gruizige maar poppy garagerock prima met twee personen gemaakt kan worden. Na Health, Monotonix en Smith Westerns wordt dit de vierde ‘Noorderzon in Vera’. Een geweldig begin van een hopelijk zwoele, tropisch warme zomeravond!

- T-Ice