NB: Dit is een regulier concert, zonder de 1,5 meter afstand en op 75% van de normale capaciteit. Daarbij is een coronatoegangsbewijs met ID bewijs en een geldig ticket verplicht. Lees meer op deze pagina.

---

Tijdens Eurosonic 2018 stond ik in het Der Aa-Theater naar een erg bijzondere band te kijken. Ze kwamen uit Gent, waren met zijn vieren en gingen helemaal op in hun instrumentale songs. De songs waren erg avontuurlijk, klonken door de hoofdrol van de saxofoon heel jazzy, maar bovenal rockten ze erg goed en strak. Dit was Nordmann, en ik hoopte hen snel nóg eens live te zien.

Vanavond in VERA doet die gelegenheid zich voor en ik raad je aan het niet te missen. In de tussentijd hebben ze namelijk bepaald niet stil gezeten. Na het succes van ‘Alarm’ (2015) en ‘The Boiling Ground’ (2017) volgden tours door België, Nederland, Duitsland en Tsjechië, waar zowel rock- als jazz-venues en -festivals werden aangedaan. De bandleden participeerden ondertussen ook in talloze andere bands en projecten, als MDCIII, The Milk Factory, Hypochristmutreefuzz, Molten Penguin, Kosmo Sound en John Ghost. Door deze kruisbestuivingen sloop er gaandeweg steeds meer elektronica in de muziek van Nordmann zelf.

Op de laatste plaat ‘In Velvet’, vorig jaar tijdens de pandemie uitgekomen, is deze ontwikkeling duidelijk te horen. De rock is grotendeels ingeruild voor een meer gelaagde, atmosferische sound. Het geluid is fantastisch en de plaat avontuurlijk en spannend. De songs zijn nu eens broeierig en sfeervol, en dan weer ineens opzwepend en hartstochtelijk – dit vaak binnen één liedje. Nordmann heeft met de toevoeging van elektronica (waarvoor zelfs een vijfde bandlid is aangenomen) enorme progressie geboekt.

Met zulke vakkundige artiesten moet dit live wel mooi worden. Wees niet bang voor irritant jazz-gepiel, daar doet Nordmann gelukkig niet aan. Vrees ook niet in slaap gesust te worden door de warme lagen synths en drumcomputer: de gitaar, bas en echte drums zijn gebleven, en het repertoire kent heel wat rockende songs die je bij de les zullen houden. Kom kijken en luisteren naar deze bijzondere crossover van stijlen, zoals alleen Belgen dat kunnen!

T-Ice