Eén van de hoogtepunten op de afgelopen editie van Into The Great Wide Open was Parquet Courts, uit New York. Het kwartet had de misschien wat ondankbare taak om het optreden van Traumahelikopter even daarvoor te evenaren. Waar de heren uit Groningen Noord er vanaf minuut één vol op klapten, had Parquet Courts iets meer tijd nodig. Maar hun optreden was er uiteindelijk niet minder gaaf om; er ontstond een flinke moshpit op hun felle en met overtuiging gebrachte slackerpunk

Slackerpunk, ja. Want op Light Up Gold, hun full length debuutplaat van eerder dit jaar, hoor je vier jongens die goed weten hoe je met een paar akkoorden een lekker punknummer in elkaar flanst, maar die ook goed naar een band als Pavement hebben geluisterd als het even rustiger aan doen. Ze graaien naar hartenlust in een paar decennia van de betere gitaarmuziek en verpakken dat in een serie geweldig catchy nummers, inclusief bijzonder geinige teksten. De jakkerende gitaren van ‘Yonder is Closer to the Heart’ doen denken aan  The Feelies en in de dwarse insteek die ze er op na houden hoor je  bands als Television of Wire terug.

Op het podium in Vlieland leek de band te moeten wennen aan de frisse buitenlucht en het wat bedeesde publiek. Maar eenmaal op gang werd het een feest. Feller dan op plaat speelde de band zich door hun liedjes heen en de maniakaal uit zijn ogen kijkende zanger-gitarist Andrew Savage spuugde zijn zanglijnen in de microfoon. Na afloop van het optreden stond bassist Sean Yeaton een sigaretje te roken waarvoor je, vanwege de droogte en het brandgevaar, naar een apart plekje moest lopen. We praatten kort en hij moest lachen om wat ik hierboven opschreef over hun muziek. “Het is eigenlijk heel simpel wat we doen,” grijnsde hij. Dat ik in die tweeminutenliedjes Television, Wire of andere punkbands meen terug te horen vond hij geloof ik wel vleiend, maar of hij het daar mee eens was liet hij maar in het midden.

We waren het er in elk geval wel over eens dat Parquet Courts beter in een zweterige club past dan op een festivalterrein. Yeaton vertelde dat hij uitzag naar het optreden in Vera, want hij had zulke goede verhalen over de club gehoord. En Yeaton mag zijn muziek ‘heel simpel’ vinden, ik hoor in Light Up Gold lekker toch één van de beste platen van dit jaar terug en verheug me enorm op dit optreden.

Bart

NB. Luister hier de nieuwe EP van Parquet Courts!