Tenzij je het afgelopen jaar onder een steen hebt geleefd, heb je vast wel gehoord van Pip Blom. Het meisje uit Amsterdam, dochter van Erwin Blom, gitarist van jaren '80 indieband Eton Crop. Eton Crop heeft ooit nog een live sessie bij John Peel gespeeld en of dat van invloed is geweest of niet, ze is razend populair aan de overkant van het kanaal. Papa Blom was groot fan van The Fall en laat het nu juist Marc Riley (ex-gitarist van The Fall) zijn, die haar bestempelt als de nieuwste indie pop sensatie.

Met haar band, waar ook haar jongere broer in meespeelt, heeft ze al flink wat optredens in Engeland achter de rug. Papa chauffeurt, maar helpt niet mee met het in- en uitladen van de spullen. Hij gaat liever een pint drinken in de pub en dat is prima. Alhoewel hij in de BBC 6 studio zich wel zat te vergenoegen, denk ik. Riley is niet haar enige fan, ook bij Gideon Coe, mijn favoriete radio man, fietst ze regelmatig voorbij. En waarom niet? Haar liedjes zijn heerlijk ongecompliceerd, als fietsen in een warme zomerbui, dartelende deuntjes af en toe licht hysterisch gezongen, alsof ze net niet bij de trappers kan, een goeie indie feel en super poppy. Zelf heeft ze niet zoveel met singer-songwriters, een plus in mijn boekje, dus het duurde niet lang voor ze haar akoestische gitaar aan de wilgen hing. Inmiddels bijgestaan door een band, scoorde ze een contract bij hetzelfde boekings buro dat ook optredens regelt voor PJ Harvey en Queens Of The Stone Age! En dat voor een 23 jarige meid uit Holland! Net zo populair als de bijna altijd uitverkochte Gouda kaas bij Tesco.

Ze is fan van bands als Blur en The Breeders en vooral die laatste hoor je goed terug in haar wat rafelige gitaarspel en oprispende melodie├źn. Ik zeg supercool dat ze zo beroemd is aan de overkant. Aan sloom en saai en onge├»nspireerd Nederland radioland dat zich nauwelijks waagt aan wat alternatieve muziek heb je toch niets. Sta je met een beetje pech tussen Nederlandstalig en onverschillig. En papa Blom, goed advies van dat 'ga maar liever niet studeren'. Lekker lang in een busje rijden aan de linkerkant van de weg en daarna spelen in The Owl Sanctuary in Norwich is misschien vermoeiend, en je komt wat kilo's aan, maar het is natuurlijk ook superleuk! Tenzij je liever kaas verkoopt bij Tesco natuurlijk.

Als support komt de Amsterdamse indiepop band Personal Trainer mee. Hun debuut single 'The Lazer' is net uit en likt een beetje aan Sonic Youth, Modern Lovers met springerig chaotische zang en ratelende riffjes.

- Nataly

Pip Blom - Ruby
Pip Blom - Daddy Issues (Official Video)