Met de ronkende, stuwende punkrockhit “Motor Runnin' verschijnen de Australische Pist Idiots voor het eerst op m'n radar. Die is vanaf de jaren 80 (ja ja opa vertelt) op Australië gericht. Want natuurlijk hadden en hebben de UK en de US geen monopolie op de goede smaak.

Nee, na punk kwamen er via het onafhankelijke circuit steeds vaker bands van ver (ook Nieuw Zeeland) onze kant op.Vera zat er natuurlijk boven op. En daar kwamen ze hoor, de Aussies. Ene Nick Cave met z'n Birthday Party voorop. Meteen een club frisse kerels die je je fiets liever niet leent over de vloer. Toeval of niet, maar het zette de toon als het gaat om de bands die volgden. Lime Spiders, Hard-Ons, Cosmic Psychos...Ruige concertavondjes destijds jongens en meisjes. Maar regelmatig zat er ook schitterend opaal tussen het Australische vuil. Zoals The Saints die helaas hun punkrockjasje in Vera al af hadden gedaan, maar mooi bleef het. Net als Hoodoo Gurus, Triffids of Died Pretty.

De radar staat hier meer dan ooit op Australië. Er zijn beukers als Stiff Richards, Civic of C.O.F.F.I.N. Er zijn ook bijzonder veel bands met fraaie gitaarpop. Via het invloedrijke station Triple J komen er steeds meer boven drijven. Triple J zendt een sterk signaal uit. De Australische scene leeft. Amyl & The Sniffers en The Chats kwamen hier de boel al eerder op stelten zetten. Pist Idiots moeten het doen zonder blonde spring in het veld en zonder viral hit, maar de heren uit Sydney komen met een geweldige live-reputatie (vanaf  2017 bezig) en een boel puike songs (album “Idiocracy”is nog vers)  onder leiding van een opvallende strot de poort binnen. Ik heb het idee dat ze in ook  een fase zitten dat het punkjasje wat ruimer mag zitten. Naast stampers als “Fuck Off” is er bijvoorbeeld ook indiepop (“Juliet”). Niet voor niets staan ze zelfs op London Calling. Ze halen verder net als Amyl en Chats  de inspiratie bij de Australische versie van 70s 'pubrock', eentje die wat harder rockt en rollt dan de hier bekendere Britse versie (Google 'sharpies').Het avondje Pist Idiots (goede bandnaam ook) staat of valt verder met een goedwerkende bierpomp in een lekker zweterige zaal. Hopelijk bereikt het signaal de juiste Groningse radars.

Paul S.

Support deze avond is Donkey Kung Fu uit Amsterdam. De band maakt alternatieve rock met kleine noise-, rave- en pop-uitstapjes. Gewapend met een hele rits samplers, loopers, en andere obscure effectpedalen, gaat het live alle kanten op. Soms klinkt het als een op hol geslagen Atari computer met stuiterende electronica en robotbliepjes, soms als een kermisattractie met QOTSA-achtige tempowisselingen.