Hoi Dikkie. Hoi Dikkie. Ja, zo groeten Planet Orange zanger Dikkie Visser en ik elkaar. Toegegeven, een beetje flauw, maar we kunnen het niet laten. Als ik hem op dit moment tegen zou komen, zou ik zeggen: "Wow, te gek man, VERA helemaal uitverkocht. Knap staaltje! Gefeliciteerd!" Maarrreh... ja, ik wilde eigenlijk nog een 'push' artikeltje schrijven om nog meer mensen naar VERA te trekken. Dat is nu dus overbodig en tevens onmogelijk, want meer publiek past er gewoon niet in. Toch maar wat neerpennen dan? Ok, gaat ie.

De muziek van Planet Orange doet mij altijd meteen denken aan een mengeling van de avant-gardistische bluesrock van Captain Beefheart, de psychedelische, experimentele  underground improvisaties van Frank Zappa en de doorleefde vaudeville blues van Tom Waits. Hierdoor krijgt de muziek in mijn oren een eind jaren 60 spacy, freaky hippie vibe, die Planet Orange met haar geheel eigen geluid heel knap doortrekt naar het heden. En dat blijkt ook wel, want Planet Orange verkoopt VERA niet voor niks uit anno 2023.

We zien de afgelopen tijd regelmatig goed bezochte platenpresentaties van lokaal talent in VERA en dat zegt wel wat over de levendige muziekscene in Groningen. Maar de presentatie van 'Saddle Up The Horse' (2023) van Planet Orange is van tevoren al helemaal uitverkocht. Dat zien we ook weer niet elke keer. Planet Orange is een bijzondere band, die met een aantal multi-instrumentalisten in haar gelederen op een vrije en organische wijze  gelaagde muziek vol muzikale vondsten maakt, waarbij het instrumentarium van de band ook nog eens per nummer kan wisselen. Dit alles wordt, op een paar nummers van meer epische proporties na, ingebed in toch wel catchy songs met kop en staart. Dat resulteert altijd in dynamische, boeiende optredens vol muzikale afwisseling. Het is daarom niet gek, dat Planet Orange een grote, loyale aanhang heeft, die zelfs na het gratis optreden in het Sterrebos van een aantal maanden terug, weer massaal de weg naar VERA weet te vinden.

Een van de multi-instrumentalisten in de band is zanger Dikkie Visser, die ook trombone, banjo, bluesharp, percussie, glockenspiel voor zijn rekening neemt, terwijl hij tevens in de Mongoolse keelzang is gedoken. Hij is niet de enige multi-instrumentalist in Planet Orange. Zo zagen we Thea Visser (jawel, familie) en Jouke van der Krieke hier onlangs nog tijdens de geslaagde platenpresentatie van Rudy & His Fascinators. Thea Visser als gastmuzikant en Jouke van der Krieke (ook Swains, Sexton Creeps) met zijn eigen project Sole Fiesta. Thea speelt zowel fluit, cornet als  Wurlitzer en Jouke vinden we terug op  gitaar, orgel, trompet en toetsen. De vierde multi-instrumentalist is Robert van der Tol op  gitaar, toetsen en synths. Van der Tol komt net als van der Krieke in 2018 bij de band, nadat Harm Wierda, toestenist/organist van het eerste uur, de band dan heeft verlaten om zich te richten op Harm's Fork.

Het groovende en rollende fundament onder de band wordt gelegd door drummer Ben Onderstijn en bassist Frits Vogt. Frits Vogt ken ik nog van zijn tijd in de vroege punk/new wave band The Injectors en wat later van Dark Ravens Of Dance en De Ziffels. Ben Onderstijn is eerder te zien geweest in onder andere de experimentele band RTC en Meindert Talma & The Negroes, die laatste in Vera welbekend.

Planet Orange bestaat al sinds 1997 en 'Saddle Up The Horse' (2023) is sinds debuutplaat 'Bungalow Soul' (1998) pas de vijfde volledige studioplaat. Ik kan zo geen nummers van de nieuwe plaat terugvinden op het wereldwijde web, dus zal het voor mij en het publiek in VERA nog een verrassing zijn, wat er precies op de plaat is te vinden. Toch wel weer knap in dit digitale tijdperk. Wel is er al jaren ook een nummer met de titel  'Saddle Up The Horse'. Ik neem aan, dat we dat nummer terug zullen vinden op de nieuwe plaat. Het bestaat uit psychedelische rock afgewisseld met balkan/ska achtige beats in de typische Planet Orange sound. Het meeste materiaal voor de plaat is tijdens de corona shizzle ontstaan en is begin dit jaar opgenomen in studio Het Rode Hert in Roderwolde in samenwerking met Hans Wijnbergen. Met deze specifieke opnames is Planet orange erop gericht geweest  de rauwe energie van een live optreden te vangen in de studio. We zijn benieuwd!

Het muzikale avontuur kan deze avond beginnen met  Woodcraft, een grensverleggend strijkkwintet van vijf jonge componisten en instrumentalisten. De onderlinge leden zijn al vrienden sinds hun twaalfde en maken net zo lang al samen muziek.  Ze studeren allen aan het conservatorium in verschillende steden en hebben daarmee een klassieke achtergrond. In 2016 richten ze Woodcraft op, een ongebruikelijk ensemble, aangezien er geen klassieke stukken zijn geschreven voor drie cello’s en twee violen. Zo worden de vrienden gedwongen om iets heel anders te doen. Een mengelmoes van inspiraties uit jazz, folk en klassiek - denk aan namen als Herbie Hancock, Igor Stravinsky en Bela Fleck - wordt in eigen composities  en improvisaties bijeengebracht in een eigen geluid. Dat dit wordt gewaardeerd, blijkt uit het feit dat Woodcraft al op Het North Sea Jazz festival heeft gestaan en vorig jaar de gerenommeerde Dutch Jazz Competition heeft gewonnen. Wees dus heel erg op tijd als dit wilt meemaken, want er zou best eens een  rij kunnen staan voor kassa en garderobe!

Dikkie.