"Korte teaser/aankondiging van de release van het 3de album (op cd en paars vinyl) van Rudy & His Fascinators die woensdag 11 oktober zal plaatsvinden in Vera, Groningen, ook met medewerking van wh^rl, Sole Fiesta, Whipster (voor de gelegenheid met hun allereerste drummer Marinus de Lange), Dia del Mercado en last but not least Oud Aanstrompelend Talent (Rudy met Fons Sluijter)."

Altijd handig een zo'n tipje-van-de-sluier-aankondiging vanuit de artiest zelf, want van een gedeelte van het programma was ik zelf nog niet op de hoogte. Wh^rl en Sole Fiesta waren mij bekend, maar we gaan gitarist Rudy Lentze zelf nog zien in Whipster en Dia del Mercado en als duo met cellist en contrabassist Fons Sluijter. En in Rudy & His Fascinators natuurlijk, want van die band vieren we de geboorte van een nieuwe plaat. Dat is geen alledaagse gebeurtenis, want Rudy & His Fascinators is eerder een langlopend project dan een band, zo zegt Rudy Lentze zelf. Na 'Rudymentary' (2010) en 'Drummer Girl' (2013) wordt nu 10 jaar later in 2023 'Nocturnal Leeches’ Rendezvous'  gepresenteerd.

Gezien het aantal bands lijkt deze avond wel een waar festival. Een festival waarin we samen met Rudy de muzikale grenzen van Groningen verkennen. Country, folk, jazz, americana, blues, 70ies rock, underground rock, geen muziekscene is veilig  voor het nachtleven van Rudy Lentze. Rudy is na zijn geboorte in 1954 in Bandung, Indonesië en een jeugd in Enschede als student in Groningen terechtgekomen. Daar speelt hij in bands als Plant, AA & The Doctors en The Managers (met ex-Wild Romance leden Freddy Cavalli en Kees Meerman) en maakt eind jaren zeventig actief deel uit van het roemruchte Groninger Springtij. Met René ‘Tres Manos’ van Barneveld (Urban Dance Squad) vormt hij sinds 1992 het gelegenheidsduo I.N.D.O. Tegenwoordig speelt hij naast zijn eigen projecten in Dia del Mercado (americana) van zanger/gitarist Ruud Slingerland en is hij los/vast lid  van underground rockband Whipster.

Als ik Rudy op het podium zie, waan ik me bijna altijd meteen in een broeierige, rokerige nachtclub (sorry longartsen). Vooral als hij op zijn oude, metalen dobro speelt. Totdat hij ineens het elektrische volumepedaal intrapt en je wordt opgeschrikt door een bak luide underground rock en je toch in een zweterige rockclub blijkt te staan (Vera bijvoorbeeld). Dat laatste zal waarschijnlijk op 'Nocturnal Leeches’ Rendezvous'  niet echt het geval zijn. De zelfbenoemde inconsistentie op de vorige twee platen zal worden ingeruild voor een meer samenhangend geheel met een welhaast filmische sfeer. Te verwachten valt een een verzameling van karaktervolle, sterke, sobere en serene nummers.

Dat lijkt te kloppen met de twee nummers, die ik zelf tot nu toe heb gehoord. Een slepende en rustige versie van de blues/folk traditional 'Reno Factory' - die in een meer up-tempo versie al op 'Rudimentary' is te horen - en de ingetogen, sferische instrumentale track 'Hang Out With The Whipster Dude'. Op het eerste nummer vinden we ook 'Drummer Girl' Lielian Tan en Thea Visser van Planet Orange op harmonium. Het tweede nummer is uiteraard in  samenwerking met Whipster gemaakt en zal ongetwijfeld een reflectie zijn op de nachtelijke escapades van Rudy en vriend, journalist en Whipster zanger/gitarist Peter van der Heide. Whipster is hier in de eerste bezetting met  drummer Marinus van der Lange, die ook op andere nummers van 'Nocturnal Leeches’ Rendezvous'  te horen zal zijn, evenals zanger/gitarist Jurgen Veenstra (Avery Plains, Moan en ooit Moonlizards).

Live verwacht ik een optreden met veel bezettingswisselingen, waarin soms even de grenzen zullen vervagen tussen Rudy & His Fascinators, Whipster en Dia del Mercado en het fantastische, eigenzinnige en authentieke gitaarspel van Rudy Lentze de verbindende factor zal zijn.

Naast al deze muzikale bezettingshectiek zullen er ook  twee echte support acts zijn. Sole Fiesta is het nieuwe muzikale project van Jouke van der Krieke. Op 15-jarige leeftijd pakt hij de oude gitaar van zijn moeder van de muur en leert zichzelf gitaarspelen. Hij raakt geïnspireerd door bands als Sparklehorse en Smog en neemt zijn eigen  songs op met de Fisher Price cassetterecorder van zijn broertje. In de loop der jaren leert hij zichzelf ook piano, harmonica, accordeon en trompet spelen en komt terecht in bands uit de Groninger underground scene, zoals Sexton Creeps, The Swains, KIN en - niet zolang geleden - Planet Orange. Ondertussen heeft hij al die tijd een steeds grotere lading eigen songs klaarliggen, die nu een plek krijgen in Sole Fiesta. Met behup van een aantal bevriende muzikanten worden de sfeervolle, vaak melancholische nummers opgenomen en brengt Sole Fiesta de debuutplaat 'A Beautiful Scene'  (2023) uit. Nu voor het eerst op het Vera-podium.

Het kan niet op, want met wh^rl zien we nog een debuut op de Vera-planken. Wh^rl is het nieuwe soloproject van Jurgen Veenstra, terecht bekend als muzikale duizendpoot en één van de sleutelfiguren van de Groninger underground muziekscene. Dat begint al in de jaren negentig, als hij deel uit van de destijds bekende Groninger undergroundband Moonlizards (met onder andere ondergetekende haha).  Met een eigenzinnige stijl, waarin zowel plaats is voor melancholie als noise en gewapend met zijn kenmerkende, donkere, melodische zangstem weet hij steeds met allerlei bands en projecten de aandacht te trekken. Door zijn brede muzikale belangstelling weet Jurgen zich te uiten in zeer uiteenlopende genres. Zo is er de experimentele ambient electro van Erectromorph, begint zijn huidige band Avery Plains aanvankelijk als rootsy en acoustisch duo, om uiteindelijk te ontaarden in een noisende, melodische underground rockband en zingt hij tegenwoordig tevens in de stoner/sludge band Moan. Met wh^rl komt de meer ingetogen, verstilde singer/songwriter naar boven. In november komt er een plaat uit op Tiny Room Records. "Fans van Mark Lanegan of Bob Forrest zullen hiervan smullen.", zegt het label. Nou, die lopen er in Vera alijd genoeg rond.

Voor wie nog niet genoeg van Rudy Lentze heeft gezien en gehoord deze avond, kan er daags na de plaatpresentatie (op donderdag 12 oktober) een instore optreden in Plato worden bezocht met een klein deel van de aan het album bijdragende muzikanten en is Rudy op 15 oktober te zien en te beluisteren als support van Ian Siegal Berry in de kleine zaal van Spot (het voormalige Cultuurcentrum de Oosterpoort aan de Trompsingel).

Dikkie.

VERA-Beauties of the Underground Live: Rudy & His Fascinators (14/02/2013)