Plan C (Max Porcelijn, 2012)
Een misdaadfilm van Nederlandse bodem? Hmm… En dan nog met Ruben-lama- van der Meer in de hoofdrol? Hmmmm… Toegegeven, zo reageerde ik ook en vond het daarom helemaal niet gek dat deze film nauwelijks aandacht trok en snel in een of andere la verdween. Tot 'ie vorige maand ineens een Gouden Kalf voor het beste scenario in de wacht sleepte en ook op het Fantastic Fest in Austin in dezelfde categorie won. Had ik dan te snel geoordeeld?

Het antwoord is ja. Regisseur Porcelijn heeft met Plan C een vermakelijk, alles behalve plat debuut afgeleverd. Met een budget van maar 450 duizend euro is dat extra knap.

Het verhaal is, zoals het een echte misdaadfilm betaamt, redelijk simpel. Rechercheur Ronald Plasmeyer (Ruben van der Meer) kan het gokken maar niet laten en komt daardoor ‘effe in een lastig parket’ te zitten wanneer hij zijn gokschulden bij een Chinese onderwereldfiguur niet terug kan betalen en deze zijn zoontje en ex-vrouw gaat bedreigen. Gelukkig is hij niet dom en bedenkt een waterdicht plan om het geld terug te krijgen, zo denkt hij tenminste zelf.

Samen met klein-crimineel Gerrit (René van ’t Hof) en diens zwager Bram (Ton Kas) beraamt hij een overval op een pokertoernooi, ‘helemaal zonder geweld’, zoals hij benadrukt. Door er zelf als deelnemer aan tafel te zitten, heeft Ronald het perfecte alibi… toch? De kijker heeft al snel door wat de drie boeven maar niet willen zien: dit plan is gedoemd te mislukken. Dit blijkt al uit de soms hilarische gesprekken waarin de drie hun plannen dicht proberen te timmeren. Als dan ook nog Brams psychopathische trekjes tevoorschijn komen, loopt het helemaal uit de hand.

De kracht van deze film ligt tegelijkertijd in de zwarte en droge humor en in de tragiek die er onder schuil gaat. De drie crimineeltjes zijn vanaf het begin kansloos, alleen hebben ze dat zelf niet door.

Het zijn ‘kleine mensen met grootse plannen’, die zichzelf bloedserieus nemen, lach- en meelijwekkend tegelijk. Kortom, een ondergesneeuwd pareltje in de Nederlandse filmwereld dat je niet mag missen.

Birte.