Het is een merkwaardig, maar betoverend contrast: Poly Styrene, frontvrouw van de Engelse punkband X-Ray Spex. Het ene moment is ze een ware punker, die fel haar maatschappijkritische teksten over het publiek spuwt. Maar buiten het podium om blijkt ze een zachtaardige en rustige vrouw in voortdurende strijd met zichzelf en de wereld om haar heen.

Poly Styrene, overleden in 2011, viel op als eerste frontvrouw van kleur in het Verenigd Koninkrijk in een succesvolle punkband in de jaren zeventig. Ze schreef nummers over onderwerpen waarmee ze haar tijd ver vooruit was, en weigerde zich te conformeren aan de vrouwelijke norm. Poly was een inspiratiebron voor Afropunk bewegingen én vrouwen in de muziekwereld. Maar geveild door dreigingen van racisme, misogynie en haar mentale demonen, worstelde Poly met het combineren van haar rocksterleven en haar bestaan als vrouw en moeder. In het aangrijpende Poly Styrene: I’m a Cliché gaat haar dochter Celeste Bell, zowel kritisch als liefdevol, op zoek naar het echte verhaal van haar moeder. Celeste opent Poly’s gesloten dagboeken, bezoekt haar moeders geboortegrond en toont archiefmateriaal uit de punkscene van de jaren 70. Alles om haar moeder én het icoon Poly Styrene beter te begrijpen.

In VERA Groningen was Poly Styrene een graag geziene gast. De avond wordt dan ook omlijst met live muziek van garagepunk duo Hands Off en mooie verhalen over deze legendarische vrouw. Dit evenement wordt mede mogelijk gemaakt in samenwerking met Internationaal Filmfestival Assen.