Dertig bands van divers pluimage streden vanaf februari voor een plek in de finale van de POPgroningen Talent Award. Zes voorrondes in de regio leverden telkens een winnaar op die doorstroomde naar de halve finales. Twee wildcards werden er vergeven aan acts die gebaseerd op de juryrapporten ook een kans verdienden. Per halve finale (beide gehouden in de bovenzaal van Simplon) mochten er vervolgens weer twee bands door naar de finale. En nu is het eindelijk zover - de vier best gewaardeerde bands mogen het in de grote zaal van Vera tegen elkaar opnemen voor die felbegeerde plek in de Melkweg, tijdens de Sena Performers POPnl Award. Want dat is wat er op het spel staat!

Uit de eerste halve finale is dat allereerst Jael. Meteen een interessante naam, want het was kantje boord of de band de finale wel zou halen. Afgaand op reacties in het publiek en het verhaal op de website van POPgroningen, had het weinig gescheeld of in plaats van Jael had metalcoreformatie The Horrible Twunts Vera aan mogen doen. Het maakt de band rondom zangeres Jael Been een outsider en daar moet je altijd voor oppassen. Qua show en muzikaliteit zit het wel snor met deze act. De goed in het gehoor liggende poprock spreekt een groot publiek aan en dat is iets wat zeker in je voordeel werkt.

De overduidelijke favoriet die uit de eerste halve finale naar voren kwam, is Desert Dead Cops. De weinig verrassende, maar bijzonder sterk uitgevoerde americana wist publiek en jury moeiteloos te overtuigen. Ook als Desert Dead Cops vanavond niet wint, lijkt er een prima muzikale carrière voor de jongens in het verschiet te liggen. Maar met het ogenschijnlijke gemak waarmee ze de finale bereikt hebben, ligt natuurlijk laksheid op de loer. De band zal er vanavond extra hard aan moeten trekken om weer een overtuigende show neer te zetten.

Helemaal omdat de overige twee finalisten bijzonder hoog zijn gewaardeerd door de jury: Elle Alpha en Eisenhower. Elle Alpha maakt aanstekelijke pop, die het uitstekend zou doen op de radio. Met een frontvrouw, Ella Stoffers, die een strot heeft à la Anouk (waar de muziek dan ook veelvuldig aan doet denken) en een paar voortreffelijke muzikanten. Vooral gitaristen Jeroen van der Schaaf en Daniël Tanate vallen op door hun virtuoze spel. Dit is zeker een grote kanshebber.

Maar dan moet er wel afgerekend worden met Eisenhower. Een stevige rockformatie bestaande uit vier bijzonder getalenteerde en op elkaar ingespeelde muzikanten. Muzikaal gezien staat Eisenhower als een huis (al noemde de jury de muziek wel wat 'dichtgesmeerd') en met een drummer (Anne-Krijn Piersma) die een loepzuivere tweede stem zingt, heeft de band ook een bijzondere x-factor. De gedoodverfde winnaar? Wie weet. Maar dan moeten ze het wel - net als de andere bands vanavond - flink waarmaken op het podium. Dat wordt knallen vanavond!

Als extra act komt ook nog Sascha Elisah langs. Na een jaar in Nashville te hebben gewoond is de akoestische pop zangeres terug in Nederland en zal ze Groningen gaan vertegenwoordigen op de SENA Performers Pop NL Awards in de Melkweg.

Weedebee