POPgroningen organiseert dit jaar opnieuw de Talent Award, een bandcompetitie voor bands uit de provincie Groningen. Deelname aan de wedstrijd biedt bands de kans om op te treden op een serieus poppodium en feedback te krijgen van professionals uit de popwereld. Na zes voorronde en twee halve finales in Simplon volgt op 19 april de finale in Vera.

Elke deelnemer krijgt in iedere ronde maar twintig minuten om zichzelf zo goed mogelijk te presenteren. Uiteindelijk blijven van alle voorrondes en halve finales slechts vier bands over die tijdens de finale mogen optreden. Wie de winnaar is van de POPgroningen Talent Award stroomt automatisch door naar de finale van de SENA Performers POPnl Award in De Melkweg. De winnaar mag ook optreden op Eurosonic en het Bevrijdingsfestival. Daarnaast krijgen ze een uitgebreid prijzenpakket, waarvan een begeleidingstraject met coaching en masterclasses een belangrijk onderdeel uitmaakt.

Talentontwikkeling is voor POPgroningen belangrijk. Daarom is er bij elke ronde van de prijs een professionele jury, met  mensen van onder andere de Oosterpoort, Vera, Simplon en Wishfulmusic. Zij beoordelen de acts en geven feedback  aan de deelnemers. De acts kunnen concreet aan de slag met de feedback, om zo hun talent verder te ontwikkelen en nog betere optredens te geven.

Uit de zes spannende voorrondes van de POPgroningen Talent Award zijn zes winnaars naar voren gekomen. Daarnaast zijn er twee wildcards verdeeld, waardoor acht bands het tegen elkaar mochten nemen in twee halve finales. Daaruit mogen twee bands naar de finale. Van de eerste halve finale zijn de winnaars al bekend: Meadowlake en Orange Skyline.  De eerste is een goed op elkaar ingespeeld gezelschap, dat een dromerig geluid produceert. De tweede noemt zichzelf een postpunk-revival band en viel op door z’n catchy liedjes.

Van de tweede halve finale zijn de winnaars inmiddels ook bekend: Animal Antics en Sprokkelhout!  Ben je benieuwd naar wie uiteindelijk de trofee mag overnemen van Elle Alpha, de winnaar van 2012, kom dan op 19 april naar Vera voor de finale van de POPgroningen Talent Award!

Tsjalling