De bijzonder goede en altijd tourende band Preoccupations komt terug naar VERA. Da’s niet alleen heel fijn, het werd ook wel weer eens tijd. Het laatste optreden van de vier Canadezen was in pre-pandemische tijden, mits de herinnering klopt. De band was tussendoor wel veel vaker in Nederland te zien. Zo is de komende show in VERA is onderdeel van hun tweede uitstap naar Europa van dit jaar. Wat een leven.

Meteen na de laatste keer dat Preoccupations in Nederland speelde - dat was in Ekko, ergens dit voorjaar - zei iemand aan de bar: "Preoccupations vond ik echt heel goed! Jammer dat die zanger zo slecht bij stem was." Ik kon het niet helpen dat ik moest denken aan die keer dat de band een 'geheime' show in een Chinese supermarkt gaf, ergens in de binnenstad van Amsterdam, als aftrap van een Europese tour. Ook die avond klonk voorman Matt Flegel behoorlijk schor en de tour moest nog beginnen. Eind 2014 was dat, toen de band zichzelf nog Viet Cong noemde. De band was nog maar net bij elkaar, maar kwam als een belofte. De helft van Viet Cong had al een geschiedenis in geweldige band Women, de band die door een ruzie tussen de broertjes Pat en Matt Flegel ter ziele was gegaan. Niet alleen die avond in die Chinese supermarkt, maar nagenoeg alle keren daarna zag ik voorman Flegel hard werken om zijn zanglijnen te halen.

Tijdens de show in Utrecht, eerder dit jaar, was Matt Flegel geblesseerd aan zijn pols, waardoor hij voor een deel van de tour zijn broer Pat liet invliegen om op de basgitaar te spelen. Zodat alle shows op het tourschema door konden gaan. Het was te gek om de Flegels weer samen op het podium te zien, maar helemaal omdat Pat - ook bekend van bands als Cindy Lee en Androgynous Mind - graag van de gebaande paden gaat, waardoor de uiterst spannende postpunk van Preoccupations nog een extra duwtje kreeg. Dit zorgde er eveneens voor dat de meest recente Preoccupations-plaat 'Arrangements' (2022) met avontuurlijke baslijn-uitstappen aan het Utrechtse publiek werd gepresenteerd.

'Arrangements' is trouwens een prachtige plaat. Hun vierde. Het ligt qua sound dichter bij de eerste, titelloze Viet Cong-LP. Het is weer een stapje dichterbij de kern. Op de plaat 'New Materials' (2018) verkenden ze op een fascinerende manier de postpunk en visten uit dezelfde vijver waar een band als Suuns ook vist. De gehele LP 'New Materials' was doorspekt met toetspartijen en electronica en klonk meer gestroomlijnd dan voorgaand werk. Ook omdat Flegel meer met de muziek meezong. Op 'Arrangements' zingt hij meer tegen de muziek in, net als bij het vroegere werk. De gitaren spelen op de nieuwste LP weer de hoofdrol en klinken weer puntig en dwars. De synths zijn weer wat meer op de achtergrond. Maar beide benaderingen van hun sound passen Preoccupations prima.

Preoccupations speelt al sinds de vroege voorloper 'Women' met regelmaat in VERA, maar elke keer speelt de band alsof het hun eerste keer is en volledig wil overtuigen. Alle nummers worden vol vuur gespeeld, alsof hun leven er een beetje van afhangt. Dat maakt het altijd de moeite waard om Preoccupations live te zien.

De klasse Amsterdamse band Global Charming zal het voorprogramma verzorgen, net als een dagje later in Amsterdam. Met een mooie LP op zak en een langverwachte plaat in de maak put Global Charming ook uit het rijke vat van de postpunk, maar doet dat op een eigen manier: met speelse, soms dansbare, maar vaak dwarse songs, waarbij een uiterst strakke ritmesectie de boel onder controle houdt. Als je ze zou moeten vergelijken, dan zou iets als Talking Heads passen. Of de vroege Wire. Global Charming stond ook al vaker in VERA en vooral hun show tijdens de pandemie staat me nog helder voor de geest. Die avond moest het publiek zitten, maar dat leek de band niet te deren: de energie spatte van het podium.

Kom vroeg, want Preoccupations en Global Charming vormen samen een mooie dubbel.

Niek