Vorig jaar kondigde ik hier de psychedelische mix van fuzz-garage en sythpunk van Prettiest Eyes aan, een trio uit  L.A., wiens bejubelde 'Pools' (2017) op Castle Face verscheen. Het optreden in Vera maakte alle verwachtingen waar. Ultracoole en wilde songs in een stomende mix van garage, synthpunk en psychedelische noise. In de Vera poll leverde dat ondanks een laag bezoekersaantal een 3e plek op. Dat betekent dus dat de weinige mensen die er waren, het wel een heel heel tof concert vonden. Net als ik. Mensen, maak dus niet dezelfde fout en kom deze keer kijken! Doe het voor je eigen plezier. Herlees hieronder de aankondiging van vorig jaar:

De fuzz van Prettiest Eyes komt overigens uit een synth. Ik realiseerde me dat pas bij het zien van live-beelden. In de line-up, bestaande uit Pachy García (drums/zang), Marcos Rodríguez (bass) en Paco Casanova (keyboards/electronica), komt geen gitaar voor, terwijl ik op het eerste gehoor toch zou zweren een fuzzende gitaar te horen. En als ik die live-beelden zo bekijk, dan ondergaan we op 13 september een wervelende muzikale storm door een manisch energiek trio met een onverschrokken drang naar experiment. Met de vaak in het pak gestoken Pachy, die zijn drumstel af en toe als extra podiumstuk gebruikt voor zijn galmende, overstuurde vocalen, de stuiterende en bebaarde Marcos, eveneens in het pak, aangevuld met cowboyhoed en Paco, die wild met zijn lange haren over de keyboards zwaait.  En hoewel experimenteel, gevariëerd en soms wat duister blijft het catchy wat het trio van het podium blaast. Althans, dat denk ik en wellicht menig Veraganger met mij.

De individuele bandleden kennen elkaar al uit de underground muziekscene van San Juan, Puerto Rico, voordat ze in 2012 naar Los Angeles, USA verhuizen en daar in 2013 Pretties Eyes oprichten. Het verklaart waarom naast het Engels, sommige nummers in het Spaans zijn. De eerste gelijknamige EP komt eind 2013 uit, waarop de single PEEP (2014) en debuutplaat 'Fools' (2015) volgen. Tot dan klinkt het allemaal als een rauwe mix van psychedelische 60ies orgelgarage, 70ies punk en een vleugje Suicide. Op de laatste plaat 'Pools' klinkt het echter allemaal nog meer fuzzend, zwaarder, duister en experimenteler, lees gevariëerder. Garage, psychedelica, punk, synth-noise, industrial, vleugjes gothic, Prettiest Eyes weet een aantal inlvoeden uit het verleden op een uiterst smakelijke manier te vermengen. De band wordt nog het meest vergeleken met 70-ies L.A. synthpunkband The Screamers en de niet-te-plaatsen (post)punkband Chrome uit dezelfde tijd,  terwijl naast Suicide referenties aan Hawkwind, Sonic Youth, Stooges en Birthday Party te horen zijn. Zelf noemen de leden van Prettiest Eyes invloeden van Los Saicos, The Gories, The Screamers, Joy Division en Contortions.

Op zich al genoeg coole referenties, maar dan tourt de band ook nog met bands als Oh Sees en - dit jaar nog - A Place To Bury Strangers. Het contact met Oh Sees levert een release op Castle Face op en om iedereen over de streep te trekken eindig ik hieronder met een aantal qoutes van Oh Sees' John Dwyer. Mocht je dan nog niet overtuigd zijn, kun je het hem altijd zelf nog vragen als hij hier op 8 september in Vera speelt. Ik verwacht zelf te gaan genieten.

"I couldn’t believe this new batch of tunes and their bananas-energy live show ... they live and breathe early Los Angeles punk vibes while still innovating at every turn ... they simply rule and what a pleasure to hear the album doesn’t stray far from what makes them just melt it in  person ... for fans of Screamers, Suicide, Chrome, and  yes, a hint of a down unda Birthday Party"  - John Dwyer (Oh  Sees)

Dikkie.