Daar zijn ze weer, het Californische powertrio Radio Moscow! De laatste keer dat ik over ze heb mogen schrijven is ondertussen 6 jaar geleden. De band is in deze tijd weinig veranderd, en gelukkig maar. Want daarom luisteren we naar Radio Moscow. Met als aanvoerder de Stratocaster held Parker Griggs brengt de band al jaren de rauwe intense muziek waar wij zo verslaafd aan zijn geraakt. Vuige drums, pompende bas, psychedelische gitaarriffs en natuurlijk overal en constant scherpe Hendrix-esque solo’s.

Laat het duidelijk zijn dat het zeker niet de eerste keer is dat de band in VERA mag spelen. Inmiddels zijn ze hier vaste gast en weten we wel wat we van ze kunnen verwachten tijdens een show. Iedereen die ze wel eens live heeft gezien, of misschien veel rondhangt op YouTube, weet dat de band eindeloos kan improviseren. Voor wie hier nieuw is: Radio Moscow begon ergens in de jaren ‘60 naast bands als Led Zeppelin, Cream en Black Sabbath. Nee, wacht even, volgens mij veel later. Oja, in 2003 ongeveer. Maar toch kun je nu ook niet meer zeggen dat het een jonge band is. Als je een album beluistert klinkt het allemaal in ieder geval wel net alsof ze er al een stuk eerder bij waren. Geen flauwe kopie, maar een authentieke vertaling van die tijd.

Sinds de laatste keer dat ze VERA hebben aangedaan (2017) is er helaas geen nieuw materiaal meer verschenen. Dat maakt verder ook niet uit, want ze hebben nu wel al een flinke stapel platen liggen vol zwetende bluesrock. En anders improviseren ze rustig een half uurtje langer door dan gepland. Dit genre komt live ook nog eens veel beter tot zijn recht, dus laat ze maar lekker touren in plaats van schrijven. Daar ligt de kracht van deze band. Het rockt, het stampt en het perfect uitgevoerde psychedelische randje maakt het geheel compleet. Hadden we het al gehad over de dikke gitaarsolo’s van Parker? Volgens mij wel, maar dat is niet het enige wat de frontman brengt. Hij heeft ook nog eens een galmende strot voor de met whisky doordrenkte zanglijnen. Radio Moscow moet je gewoon een keer live gaan zien. Tijdens de vele malen dat de band hier op het podium stond hebben ze bewezen niet gewoon een goedkope tijdmachine te zijn maar een directe afstammeling uit de gouden tijd van blues en rock 'n' roll!

| Merijn