Sacred Reich, waar te beginnen? Hoe ik ze voor het eerst zag op Dynamo Open Air 15 Mei 1989? En ze daar uitriep tot beste band van het festival? En op 4 juni 1990 zag ik ze weer, op Dynamo Open Air toen ze geduchtere concurrentie van bands als Death Angel, Mordred, Sepultura, Trouble en Vicious Rumors kregen maar weer speelden ze alles naar de knoppen. De swingende eigenzinnige thrash, aanstekelijker dan de builenpest.

Sacred Reich wordt in 1985 opgericht. Reagan is aan de macht en Sacred Reich is het daar op zijn zachts gezegd niet helemaal mee eens. In vrijwel elk nummer keert men zich af tegen de grootheidswaanzin van het land en zijn bestuurders. Nummers als The American Way, Ignorance en Surf Nicaragua zijn de bekendste voorbeelden. Ook de hoezen van de band deden eerder punk aan dan metal, met daarop afbeeldingen van Amerikaanse symbolen die geweld prediken. Het sprak allemaal zo tot de verbeelding. Samen met Nuclear Assault, Heathen, Forbidden Testament, Overkill, Anthrax, Exodus, Slayer, Death Angel, Holy Moses, Kreator en Destruction konden ze op een jas! Een hessie natuurlijk liever.

Door het ene na het andere spetter album uit te brengen komt daar na The American Way uit 1990, een beetje de klad in. De nummers zijn niet meer zo gedurfd en knallen niet meer zo als voorheen. In 2000 besluit de band te stoppen na 14 jaar en 5 studio albums.

Dus tot mijn verbazing zie ik ze op 2012 bij de line up op Wacken Open Air staan. Ik sta weer op het veld, schoenen in de modder, plasticje bier in mijn hand en de zon op mijn bolletje. De band is zo'n 300 kilo aangekomen, maar de sfeer hier in Duitsland is dezelfde als die van 24 jaar geleden en als de band zijn moddervette riffs inzet ben ik weer 24 jaar jonger! Ik sta met een smile op m'n bek elk nummer mee te blèren. Op de juiste momenten schiet mijn hand met daarop een vinger in de lucht en als dat om me heen wordt gevraagd vanaf het podium dan doe ik dat slaafs.

Dus als je niet in pilletjes, anti-agingcrème, grijsdekkingsmuk, etc. gelooft maar je wil je wel gegarandeerd 25 tot 30 jaar jonger voelen dan trek je vanavond een strak broekje aan een paar witte gympen en een oud versleten t-shirt en reken maar dat jij je weer terug waant in de tijd!

Dew-Scented is een sympathieke band vlak over de grens met Duitsland. Negen albums heeft de band op haar naam staan en ze beginnen allemaal met een I. De band heeft zich van een kloeke thrashband geëvolueerd tot een modern klinkende metalband die genres overstijgt. De basis is echter altijd thrash met een flinke lik death metal gebleven.

- Wokkel