We kennen het naar de grote Romeinse wijsgeer vernoemde Saintseneca aan deze kant van de oceaan vooral sinds ‘Such Things’ uit 2015, een weliswaar fijne folkrockplaat met een paar ‘hitjes’ als ‘Happy Alone’ er op, maar nog niet de echte doorbraak. Dat moet nu gebeuren – en zou heel goed kunnen – met opvolger en alweer vierde plaat ‘Pillar Of Na’, afgelopen zomer verschenen. Saintseneca heeft een reuzenstap gezet.

Wat is het in dit digitale tijdperk toch heerlijk om naar een groep bekwame muzikanten te luisteren die allerlei instrumenten tot in de perfectie beheersen. Waaronder een paar die ik nog niet kende, zoals de baglama (een Turks snaarinstrument), de bouzouki (een Griekse mandoline) en de dulcimer (een snaarinstrument uit de Appalachen, vergelijkbaar met de Europese hommel – ja, dat is ook een instrument!). Daarnaast horen we gitaar, bas, mandoline, mandola, viool, Mellotron, cello, piano, drums en allerlei percussie. Met daar weer overheen de typische zang van Zac Little, die bij vlagen sterk herinnert aan Colin Meloy van The Decemberists.

Little groeide op in een klein stadje in Ohio, in diezelfde Appalachen. Streng kerkelijk opgevoed (en zelfs enige tijd predikant geweest) heeft hij nog altijd een zwak voor de christelijke manier van verhalen vertellen, vol verbeeldingskracht. De titel ‘Pillar Of Na’ verwijst bijvoorbeeld naar het bekende Bijbelverhaal over Lot die met zijn vrouw en dochters vlucht uit het door God verwoeste Sodom, niet achterom mag kijken, en zijn vrouw die dat natuurlijk toch doet ziet veranderen in een zoutpilaar. (Na is de scheikundige afkorting voor natrium: zout.)

Goddank zonder prekerig over te komen, leidt Little de luisteraar langs schitterende, soms twee- of driestemming gezongen indie folkrocksongs. Nu eens uitbundig met een vol intrumentarium (‘Feverer’), soms opgewekt poppy (‘Ladder To The Sun’), langs single ‘Frostbiter’ met een dreampop-refrein en dan weer introspectief als op ‘Denarius’. Deze verrassende plaat, waarop songs soms heel abrupt eindigen, culmineert in de epische titelsong van bijna negen minuten. Getuige de beelden op internet van concerten en radioshows, weet Saintseneca live hun muziek ook zeer overtuigend over te brengen. Op hun korte West-Europese tour is dit de enige stop in Nederland, dus kom genieten van deze bijzondere band. Je zult niet in een zoutpilaar veranderen.

T-Ice