Twee keer prijs voor één kaartje. Of, een dubbele bill, wat jij wil: Skeggs uit Byron Bay, Australië en Uranium Club uit Minneapolis, USA. Los van elkaar staan beide bands reeds garant voor een geweldige avond, nu krijg je ze beide op één avond.

Uranium Club stond al een keer in VERA. Iedereen die daar bij was zal het bevestigen: de band heeft de basisprincipes van enerverende Britse punk perfect verweven in hun post-punkende geluid. Want Uranium Club is puntig, is strak, is bevlogen en heeft messcherpe nummers, maar past ook in de indiepop van nu. Leg ze maar eens naast een Parquet Courts. De verwachtingen vanwege de geweldige en enorme underground-punk-hit-EP 'Human Exploration' (2017, op cassette al in 2016) waren destijds uiterst hoog gespannen. Die verwachtingen wisten ze live niet te verpesten. In tegendeel. De combinatie van humor, het uitvergroten van hun verschijning én de goede nummers maakten indruk.

De band hult zich graag in Britse nevelen, ook qua accent en humor. Luister maar eens naar de spreker in de opener op de geweldige EP 'All of them naturals' (2017) - toen de band zich nog als The Minneapolis Uranium Club introduceerde. Die EP verscheen maanden eerder in Engeland dan in het thuisland. Al zet de band die humorvolle toon door - ook na de beide EPs - de band is onmiskenbaar Amerikaans.

Uranium Club speelde dus al eerder. Voor iedereen die er niet bij was; dit is de herkansing. Want Uranium Club is vooral een must see voor de mensen die platen van Devo en Wipers in de kast hebben staan of bands als Lithics, Priests, Shopping of Sauna Youth in hun favoriete Spotify playlist hebben gezet. Daarnaast trekt Uranium Club de aandacht naar een kleine interessante scene in Minneapolis, waar ook Blaha en The Blind Shake deel van uit maken; vooralsnog geen onbekenden voor de volgers van het bekende Groningse Wet Bridge Water-label.

Twee hoofdacts op een avond, het werd al geschreven. Aan het trio Skegss de aftrap, en dat zal de band zonder problemen geweldig gaan doen. Want dit garagepunkende trio trekt al tijden met een aanstekelijk garagerockend enthousiasme de wereld over. Met een geluid vol surf en punk-invloeden. Het geluid dat perfect in onze club past.

Vergeleken met Uranium Club legt Skeggs de lat iets lager, het is allemaal iets toegankelijker. Onlangs verscheen hun eerste plaat ‘My Own Mess’, nadat ze al vier prettig ontvangen EPs hadden uitgebracht. De rode draad op deze plaat en de EPs is de relaxte down under vibe, aangevuld met sterke melodieën en invloeden die van de jaren ’60 tot aan de jaren ’90 gaan. Skeggs heeft voldoende oorwurmen om lekker te luisteren, maar ook voldoende opwindend voor een degelijke pit.

Bij twijfel gewoon langskomen. Dit gaat mooi worden.

Niek

Tijdschema:
20:30 SKEGSS
21:45 Uranium Club
23:30 Dumb Punts (Downstage aftershow)