De Noorse hardrock-formatie Spidergawd uit Trondheim, met voormalig Motorpsycho drummer Kenneth Kapstadt in de gelederen, komt binnenkort voor de derde keer langs in VERA.

Hun alom geprezen vierde album ‘Spidergawd IV’ kwam vorig jaar uit en is minstens zo sterk als haar voorgangers. Nu is daar alweer de vijfde in de reeks genaamd 'Spidergawd V' dat op 11 januari verscheen. De heren laten op deze plaat nog steeds horen dat ze behoren tot de favorieten binnen de hardrock scene, waarbij je moet denken aan een mix tussen klassieke rockbands als MC5, Led Zeppelin en Black Sabbath. Voeg daar Soundgarden en Queens Of The Stone Age aan toe en het plaatje is compleet.

Tijdens Eurosonic 2015 in Vera staat Spidergawd voor het eerst in Vera en verrast met een denderend optreden. In de band bevindt zich dan de volledige ritme-sectie van Motorpsycho. Bassist Bent Sæther en drummer Kenneth Kapstad hebben sinds 2013 een monsterverbond gesloten met vrienden Per Borten (zang/gitaar) en Rolf Martin Snustad (baritonsax). Een portie stevige seventies getinte heavy rock wordt in een lading stuwende, groovende en pakkende songs over de Eurosonic-meute uitgestort. Een jaar later staat de band weer in Vera, nu zonder Bent Sæther, maar met bassist Hallvard Gaardløs. Later in 2016 treedt drummer Kapstad nog wel op met Motorpsycho, maar richt zich daarna volledig op Spidergawd. (Beide bands staan dus net als drie jaar geleden weer in hetzelfde jaar in Vera).

Zanger, gitarist en songschrijver Per Borten is de belangrijkste spil van Spidergawd. Eind jaren negentig maakt hij deel uit van het in Noorwegen bekende Cadillac, waarin dezelfde invloeden zijn te horen als in Spidergawd; zware seventies buesrock, hard rock en psychedelica en daar uit voortvloeiende genres als grunge en stoner rock. Na enkele uitstapjes richting wave en pop (onder andere in het succesvolle New Violators) zit hij in 2013 ineens zonder band. Hij verzamelt een aantal oude vrienden om zich heen om zijn oude voorliefde voor luide seventies rock weer nieuw leven in te blazen en Spidergawd is geboren.

Met behulp van de baritonsax van Snustad is het resultaat losser en avontuurlijker dan voorheen, zonder het idee van compacte en stevige songs los te laten. Hoewel sommige nummers richting jazz of spacerock neigen is Spidergawd beduidend rechtlijniger dan bijvoorbeeld Motorpsycho. De term post-boogie duikt ook wel op uit het kamp van de band zelf. De soepele strot van Per Borten weet in elk geval moeiteloos de oude en nieuwe genres te overbruggen. Al na vijf repetities wordt door de ervaren rotten in Borten's eigen studio de plaat 'Spidergawd' opgenomen, uitgebracht in 2014 en voorzien van een stevige, moderne post-seventies sound.

Het succes van de plaat zorgt er voor dat Spidergawd niet een eenmalig project blijft. Het produktieve viertal  brengt In 2015 'Spidergawd II', in 2016 'Spidergawd III ' en in 2017 'Spidergawd IV' , waarbij elke plaat weer meer uitgewerkt klinkt. De komende tour zal in het teken staan van 'Spidergawd V'  (2019), dat zojuist is uitgekomen. Ondertussen is er de afgelopen jaren uitgebreid getourd en staat de band na het Øya Festival in Oslo op festivals als Roadburn, Roskilde en het Reeperbahn Festival. Nu is de 'progressieve schop-tegen-je-reet-rock-‘n-roll' voor de derde keer te horen in Vera en is het net zo'n stinkende aanrader als het optreden van Motorpsycho later in mei.

Dikkie.