In George Orwell’s Animal Farm wordt Sugar Candy Mountain omschreven als een plek waar alle boerderijdieren heen gaan wanneer ze uiteindelijk sterven, om samen in vrede en harmonie verder te leven. Een beetje vergelijkbaar met religie en de hemel. Sugar Candy Mountain is echter ook een vrolijke band uit Californië die het eeuwige leven in harmonie en andere elementen van de eerder genoemde naamgenoot weet te vertalen in dromerige, zalige melodieën en psychedelische popmuziek. Uit Californië, ja, dus vanzelfsprekend puilen de platen uit van de zomerse reverb en surfy gitaren à la Beach Boys en Tame Impala, met hier en daar precies de juiste hoeveelheid fuzz om het VERA publiek goed te prikkelen.

De band die op de planken zal staan draait om het duo Ash Reiter (zang/gitaar) en Will Halsey (drums). Zij zijn het verhaal van Sugar Candy Mountain ooit begonnen door samen wat ontspannen nummers te schrijven en op te nemen. Van het een komt het ander en inmiddels hebben ze drie volledige albums achter hun naam staan. In 2016 kwam de band met ‘666’, waar tot nu toe de meeste van hun hits op staan, en wat tevens de meest relaxte vorm van satanisme is die ik ooit heb gehoord. Maar natuurlijk zul je op het sarcastisch genaamde album op geen enkele helse tekst stuitten (voor zover ik kon vinden). De mix van voornamelijk 70’s psych rock en pop trekt je binnen de eerste paar minuten naar zich toe, wat bij mij ook gelijk het geval was. Aansluitend kwam de derde plaat ‘Do Right’ het afgelopen jaar, waar meer ruimte lag voor het verkennen van de bredere grenzen van de psychedelische pop.

En zo ineens was daar afgelopen maand, nog niet eens zo lang na de laatste release, de singel ‘In My Own World’. Het is in ieder geval niet een band die makkelijk stilzit. Het nummer is als een soort luie dagdroom en vertelt over het leven on the road, waar je zoveel tijd met elkaar doorbrengt dat er weinig ruimte is voor je eigen persoon. Ongetwijfeld opgenomen terwijl de broeierige Californische zon door het raam naar binnen scheen, want als je je ogen dicht doet kun je ‘m in ieder akkoord bijna voelen. Hopelijk is dat live ook zo, want ik kan wel wat zon gebruiken. Vergeet niet je zonnebrand!

- Merijn

Mar-a-Lago
Windows - Sugar Candy Mountain
Tired