Tallawit Timbouctou zijn meesters binnen het genre takamba, de hypnotiserende traditionele muziek uit het noorden van Mali. De muziek draait vooral om de tehardent, een viersnarige luit en voorloper van de Amerikaanse banjo. Takamba’s dampende distortion komt voort uit de herkenbare handgemaakte mics en opgeblazen verstekers. Dit alles wordt afgemaakt met percussie gespeeld op een omgekeerde calabash met verbijsterende maatsoorten, wat zorgt voor een betoverende combinatie. Met de introductie van versterkers vond het genre zijn hoogtepunt in de jaren '80.

Inmiddels zijn deze hoogtijjaren voorbij en is de populariteit van het genre afgenomen. Gelukkig is bandleider Aghaly Ag Amoumine één van de overgebleven welbekende takamba muzikanten en blijft de stroming inspireren bij een klein netwerk van die-harde liefhebbers van de traditionele muziek. Zijn composities blijven inspireren en zijn nog steeds te vinden in het repertoire van uiteenlopende liefhebbers, dit varieert van nomadenkampen rondom de Sahel tot inwoners van de hoofdsteden van West-Afrika.

Het album 'Hali Diallo' werd opgenomen in Timbouctou, de thuisbasis van de band. Het vlijmscherpe geheel is ongenadig, puur en blijft geheel trouw aan takamba. Het is een ongefilterde trip zoals deze bedoeld is, waarin bijvoorbeeld instrumenten gestemd worden tijdens nummers.