Je weet dat je op de goede weg bent als zowel Josh Homme als Dave Grohl tussen je publiek staan. Dit overkwam de jongens van Australische garage outfit The Chats tijdens hun US tour in Los Angeles. Sinds de clip van hun single 'smoko', een uiterst aanstekelijk en vermakelijk punkhitje, youtube opgeknald werd is de wereld te klein voor deze Australiërs. Het is altijd fijn als er een frisse wind blaast in de garagepunk muziek die vooral floreerde begin jaren negentig, toen bands als The Oblivians en The New Bomb Turks kwamen aanstormen. Het is helemaal fijn als deze frisse wind uit Australië komt aanwaaien. Als groot fan van bands als The Cosmic Psychos en The Onyas, die met hun no-nonsense songs en nonchalante 'whatever' houding een flinke dosis idioterie in hun nummers stoppen, hebben ook The Chats begrepen dat het leven een lolletje moet zijn. Nauwelijks de puberteit ontgroeid en de matjes nog lang in de nek zijn deze jongens de vaandeldragers van een nieuwe generatie punkrockers met een gezonde 'we don't give a fuck' attitude.

Twee EP's hebben de jongens inmiddels op zak en waar op debuut 'The Chats' de lolligheid nog van af spat is 'Get This in Ya' alweer wat volwassener. Eigenlijk een hele goede punkplaat die mij sterk doet denken aan 'Pink Flag' van Engelse punk-minimalisten Wire met wat Crass invloeden. Zompige baslijntjes, oprispend gitaartje, gortdroge lyrics. Onlangs veroverden The Chats een contract bij Universal Music Publishing Australia en zijn een eigen platenlabel Bargain Bin Records gestart. Het lijkt erop dat niks deze band in de weg ligt naar een glorieuze carrière. Bij The Cosmic Psychos duurt deze al meer dan drie decennia, ondanks de eindeloze herhaling van eenzelfde concept. Lekker raggen en met veel plezier.

Crocodylus noemt zichzelf Sydney's meest teleurstellende band, maar niets is minder waar. Pure adrenaline rock 'n roll, een vette dosis garage punk en veel psychedelica zit er in het vat waar Crocodylus veelvuldig uit tapt. Drie EP's heeft dit trio inmiddels uitgebracht, waarvan laatste 'Enjoy' op het Chats label. Maar het zou mij niets verbazen als Ty Segall zich met deze jongens gaat bemoeien in de toekomst.

Nathalie