Schotse psych veteranen The Cosmic Dead komen voor de tweede keer naar Groningen (na 5 jaar) en als je van geïmproviseerde en hypnotiserende soundscapes houdt mag je dit natuurlijk niet missen. Het psychedelische kwartet begon met het opnemen van hun jams, zo’n 8 jaar geleden. Daarna brachten ze al snel de ene na de andere release uit. Albums willen ze het niet echt noemen, maar meer een raam of venster naar een tijd waar het gezelschap samen in een afgesloten ruimte de sonische energie om zich heen aan het slijpen was.

De bandleden vonden elkaar in Glasgow, een enorm bruisende stad op cultureel gebied met een gigantisch aanbod aan inspirerende bands in een breed scala aan genres. Aan de ene kant heb je acts als Franz Ferdinant en Snow Patrol, aan de andere kant doen Mogwai en dus ook The Cosmic Dead het goed. Maar de Schotse stad staat natuurlijk écht bekend om zuipende rok dragers en een heerlijk herfstachtig weertje, maar dan het hele jaar door. Ik vraag mij altijd af waar er meer liters doorheen gaan, de vele stamkroegen met vaten Guinness en waar de planken vol staan met goede 10 jaar gerijpte whiskys, of toch buiten, waar er een constante stroom van miezerende regen vanuit de wolken naar beneden daalt en door de goten van de grijze straten loopt?

Maargoed, het blijkt dus ook een prima omgeving om een band te starten. Want de groep heeft al op ontzettend veel plekken en festivals in Europa gespeeld. Een show van The Cosmic Dead is als een eindeloze free-form jam, waarbij het publiek compleet verdwaalt in the zone. De passages lopen van hypnotiserende en spacende keyboard effects tot loodzware met space rock gemengde white noise. De uitvoering is met lompe kracht, woest en betoverend. De muziek voelt en is hoogstwaarschijnlijk grotendeels geïmproviseerd. Des te knapper hoe ze de opbouw in de (lange) nummers elke keer weer perfect weten te nagelen. Kom naar deze epische brein smeltende trip!

-Merijn