The Murder Capital uit Dublin wordt vaak in een adem genoemd met bands als Idles en Fontaines DC. Een beetje gemakzuchtig wat mij betreft, want the Murder Capital is meer dan alleen een ruige punk-in-your-face band. Er heerst een zware melancholiek in de nummers op debuutplaat When I Have Fears (2019), een triestheid die vooral te horen is op songs als 'twisted ground' en 'love love love' en die vergezeld gaat van een gejaagdheid en urgentie in de muziek van de dit uitermate spannende quintet. Vooral goed te horen op het mooie en onrustige 'feeling fades' met dat drukkende 'I wanna be your dog' riffje.

De tijd dringt en er moet snel gehandeld worden. Zanger James McGovern, niet eens persé zo'n heel goede zanger, hij praat meer dan dat ie zingt, boeit enorm door deze volharding.

Met vaak vlakke en onrustige stem wordt hij begeleid door gierende, speelse Joy Division-esque gitaren, een donkere, golvende bas en een gortdroog, opwindend drumritme. Hoe dan ook, hij spuwt zijn gal en ongenoegen. Melodieuze, maar serieuze postpunk, in de stijl van Amerikaanse bands als Red Dons, The Observers en The Estranged, maar dan woester, bozer.

Ook niet zo gek als je door de straten van Dublin loopt. Mooie historische gebouwen moeten plaats maken voor dure hotels terwijl je bijna op iedere hoek van de straat de armoe in de ogen kijkt. Het donkere, bange geluid van de stad resoneert in het soms bijna industriële geluid van de band zoals The Bad Seeds dat destijds deden in Berlijn.

Veel resonantie en 'flanger' en meeslepende uitgerekte gitaar bepalen de sfeer in de band en live hebben de jongens al een uitstekende reputatie opgebouwd.

When I Have Fears is als lopen in een mijnenveld. Je weet nooit wanneer de boel ontploft. Sinister, spannend en als het vinden van een lichtknop in het donker. The Murder Capital pakt je bij je haren en sleept je mee in hun muzikale mayhem. Is this too real for ya? Misschien wel. Maar oh, wat willen we het graag.

Support vanavond komt in de vorm van Junior Brother, oftewel Ronan Kealy, geboren in County Kerry en al vanaf zijn vroege jeugd begonnen met gitaar spelen, voornamelijk geïnspireerd door Ierse folklore en middeleeuwse muziek. Slechts gewapend met gitaar en tamboerijn neemt hij je mee naar een rustig plekje onder een boom naast een stroompje in het groene Ierse landschap. Cillian Murphy (Peaky Blinders) is een fan.

Nataly