Het is alweer een tijdje geleden dat we Together Pangea aan de Oosterstraat mochten verwelkomen, drie jaar om precies te zijn. Die laatste show was de derde in een rijtje jaarlijkse bezoeken, waarvan vooral de eerste in 2014 memorabel was (met de winst in de VERA Poll als resultaat!) en de tweede in 2015 opgefleurd werd met Together Pizzeria in de Kelderbar, wat buitengewoon vermakelijk was. Drie jaar is best lang voor een band die we hier hoog in aanzien hebben. Het is dan ook al een tijdje relatief stil rond dit sympathieke viertal uit Californië.

De laatste plaat ‘Bulls And Roosters’ dateert alweer uit 2017 en daarna zagen we slechts twee EP’tjes: ‘Non Stop Paranoia’ en, dit voorjaar, ‘Dispassionate’. Wat vooral opvalt, is dat Together Pangea op deze EP’s duidelijk gas terug neemt ten opzichte van hun wilde werk uit de beginjaren. Zij worden ook een dagje ouder. Maar! Maar! Niet bang zijn dat het een slappe hap gaat worden, live in VERA! Er komen genoeg klassieke krakers van doorbraakplaat ‘Badillac’, dikke hits van ‘Bulls And Roosters’ en gewoonlijk ook wel één of twee gouwe ouwes van ‘Living Dummy’ voorbij. En ‘Looked In Too’ van de schitterende EP ‘The Phage’ uit 2015 natuurlijk!

Zo wild en rauw als in 2014 (en in 2016 op Welcome To The Village!) zal het niet snel meer worden, maar VERA kan nog steeds op de kop worden gezet. En de rustiger liedjes van ‘Bulls And Roosters’ swingen nog genoeg om onmogelijk op stil te blijven staan. Together Pangea klinkt tegenwoordig meer als een opzwepende versie van Allah-Las dan als de garagerockband van weleer, maar wat gebleven is (en misschien nu juist wel meer de nadruk krijgt) is het feit dat ze geweldige songwriters zijn. Je krijgt ook de nieuwere nummers niet makkelijk meer uit je hoofd. Dat komt tevens doordat de bandleden veel afwisselender spelen en hun instrumenten door de jaren heen veel beter zijn gaan beheersen. En William Keegan, met zijn altijd herkenbare krakerige stem, is steeds beter gaan zingen.

Dit gaat gewoon weer een erg vette avond worden. Daar hoort een geschikte opener voor, en tijdens een deel van de tour van Together Pangea is de keus gevallen op Gramma. Voortgekomen uit het hier welbekende Lookapony, en net als ‘Pangea’ residerend op Burger Records, maken deze heren compromisloze garagepunkrock waarmee je je schoenzolen alvast wat soepeler kunt dansen. Een prima opmaat naar het feestje dat Together Pangea heet!

T-Ice