Na vijf albums hoeft niemand meer de twijfelen aan het talent van Toundra. Afgelopen jaar verscheen het meest recente werk in een albumreeks waarbij er niet alleen qua titel steeds een logische opvolger was, maar er ook steevast een enorme groei in kwaliteit zat in vergelijking tot de voorganger. I, II, II en IV zijn pareltjes van het zanger-loze post-rock/metal genre. Nu was het dus natuurlijk tijd voor V…ortex. Vortex, dus. Dit keer dan toch een volledige albumtitel.

De ingrediënten die standaard op het menu van het Spaanse kwartet staan zijn als volgt: muzikaal vakmanschap van hoog niveau samen met een gevoel voor krachtige riffs en een sterke, maar niet té catchy melodie. Maar er ligt ook regelmatig een soort dissonantie op de loer. Zoals kenmerkend in post-rock, worden de nummers vaak voorzien van een toenemende spanning. Vooral bij de wat langere nummers waar de ruimte hier optimaal voor aanwezig is, wordt dit perfect uitgevoerd. Toundra speelt eigenlijk, zoals elke goede prog-band, liever net even wat langer dan de meesten. Dan hebben ze mooi de tijd om een goede sfeer neer te zetten en een nummer effectief op te bouwen. Het gros begint dan ook rustig voordat het in woede eindigt, een beetje alsof je een waterval volgt van begin tot eind.

Het fijne aan de band vind ik dat de Madrilenen zich ergens op de grens tussen post- en prog-rock bevinden, maar altijd met een metal randje. De drummer beukt hard en klinkt op de platen bijvoorbeeld gigantisch, wat niet zou misstaan op een moderne metal release. De interactie tussen de twee gitaristen staat in veel nummers centraal. De verschillende melodieën die ze samensmelten hebben vaak ook nog een interessant ritmisch component. Ze proberen je steeds van het normale tellen te gooien. Dit zijn eersteklas muzikanten om jaloers op te worden, met een eigen gevonden sound. Ze hebben verrekt veel melodie en sfeer in hun muziek gekregen.

Hoe dit live gaat uitpakken gaan we in VERA meemaken, maar getuige de vele positieve reacties en internationale shows in zowel Europa als Amerika zal dat wel goed komen. Ze geven trouwens een enorm energieke show, alsof ze voor een hardcore publiek staan te spelen. Misschien is dit nog iets van vroeger wat ze nooit los hebben gelaten, aangezien de band meer dan 10 jaar geleden is herrezen uit de as van een Spaanstalige hardcoreband. Absoluut komen dus!

- Merijn

TOUNDRA - 'Kitsune' (Bodeville Session)
TOUNDRA - Cobra (OFFICIAL VIDEO)