Vanavond staat in het teken van Trouble in Mind Records, een platenlabel uit Chicago dat in 2009 werd opgericht. Het label richt zich zo'n beetje op de tweeënhalveminuut durende popliedjes, schijven ze op hun site.  Als je kijkt naar wat ze aan materiaal hebben uitgebracht dan begin je lichtelijk te watertanden. Vera-approved bandjes als The Hex Dispensers, Ty Segall en Mikal Cronin brachtten plaatjes danwel singletjes uit op het label, dat ook de debuutplaat van Jacco Gardner verspreidt buiten Nederland en de al genoemde Segall en Cronin naar Le Guess Who! haalde.

De link met Jacco Gardner biedt een mooi bruggetje naar Maston, de eerste van de twee bandjes die je vanavond gaat zien. Net als Jacco Gardner leeft ook Maston muzikaal gezien ergens in de late jaren zestig en zijn ze allebei niet vies van om hun gitaarpop aan te kleden met klavecimbeltjes, orgeltjes en een Spectoriaanse productie. Het is pop, zeker wel, maar ook met een vervreemdende psychedelische twist die we kennen van iemand als Syd Barrett of, een stukje moderner, Animal Collective. Maar Maston doet het wel zonder de elektronica, om dat jaren zestigsfeertje zoveel mogelijk te benaderen.

Ook de tweede band van vanavond, The Resonars, houdt stevig vast aan de jaren zestig, al is het een stukje minder barok dan bij Maston. The Resonars, laat je niet foppen door de naam of door het volle geluid en de meerstemmige zang, bestaat uit maar één bandlid. Matt Rendon heet hij en hij speelt gitaar, bas, drums en neemt de zangpartijen ook voor z'n rekening. Rendon is meer van de garage en had zo op de Nuggets-verzamelaar gepast met z'n fijne, supermelodieuze gitaarpopliedjes, die in het verlengde van The Hollies liggen en een ongedwongen west coast-sfeertje ademen.

Trouble in Mind wordt her en der als een fijnproeverslabel omschreven. Misschien is dat zo, als je het opvat in de zin dat het label er in slaagt verdomd fijne bandjes op te pikken en neer te zetten. Maar fijnproeven in de zin van exclusief, te duur betaald en weinig toegankelijk? Welnee, je krijgt gewoon twee gave, sixties georienteerde bandjes voor de prijs van één in je eigen club. Daar is niks moeilijks en exclusiefs aan. En te duur betaald al helemaal niet. 

Bart