Val bijna in herhaling maar het stukje wat ik laatst schreef over Spidergawd geldt eigenlijk ook voor deze band. Truckfighters zijn inmiddels ook geen onbekende meer op de Vera bühne en hebben net als de Spidermannen ook op Eurosonic gestaan (2014). Ze sloten toen de vrijdagavond af met daarvoor Vintage Caravan. Hoe zwaar wil je een avond eindigen toch?  Lekker zompig en rondzwiepende manen en tollende hoofdjes me dunkt.

Enfin... Truckfighters is de band die hedenavond het podium van onze club gaan betreden.

De band is gevormd in 2001 in Örebro, Zweden en na wat ep releases kwam in 2005 hun eerste volwaardige album Gravity X uit en werd al snel duidelijk dat de mannen de Desert (rock) sound omarmden. Denk hierbij aan oa. Kyuss, Fu Manchu.

Maar naast deze zompige mix van Stoner en psychedelica is de band ook aan het experimenteren gegaan, wat je vooral terug hoort in hun laatste wapenfeit V uit 2016, door de nummers uit te bouwen met melodieuze, atmosferische gedeeltes zonder in te boeten aan de sound waarmee ze bekend werden.

De lengte van de nummers zijn 2x zo lang maar het verhaal wat ze wilden vertellen bleef intens door die climax geleidelijk in de nummers te brengen, waardoor de oude fans niet afhaakten en nieuwe deze sound konden ontdekken, ook omdat in de tussentijd de albums niet alleen op hun eigen label Fuzzorama Records werden uitgebracht, maar de grotere labels de band ook ontdekten.

Dit alles moet natuurlijk ook gepromoot worden en dat kan de band rondom Ozo (Oskar Cedermalm, bas/zang, enige originele lid) wel. Live en liefst zoveel mogelijk.

En wie de band live heeft mogen ervaren weet  dat Dango (Niklas Källgren, gitarist sinds 2008) standaard in ontbloot bovenlichaam het podium opkomt en van daaruit kan het feest beginnen. Want naast het serieuze “Stoner” weet de band als geen ander hoe een feestje te bouwen en vooral Dango zichzelf niet al te serieus neemt en de draak met zijn personage steekt met een heerlijke dosis Punkrock mentaliteit.

Hoe snel kan een live reputatie zich verspreiden. “Is dat die band met die halfnaakte gitarist die niet stil kan blijven staan, de raarste capriolen uithaalt en daarbij ook nog een lekker moppie gitaar kan spelen ? “  Ja, die dus…

Tel daarbij op de krakende, gruizige maar ook heldere zang en de doorklievende, kenmerkende drums (de band heeft inmiddels wel wat drummers versleten, zegt misschien wel iets over de intensiteit van hun sound) dan weet je dat als liefhebber van deze sound waar voor je geld krijgt.

En er is in de tussentijd wel wat gebeurd.  De band heeft in 2018 een pauze ingelast met de toepasselijke woorden “Might come back stronger than ever (that's the only way) or not at all!"

Inmiddels is al een tijdje duidelijk dat de band terug is. In 2020 zou getoerd worden om het 15- jarig bestaan van het album Gravity X te vieren doordat het album in zijn geheel live uit te voeren, maar helaas gooide coronie roet in het eten. Of ze dit album ook nog in zijn volledigheid in Vera gaan doen is mij bij dit schrijven niet helemaal duidelijk. Van mij mogen ze, vind het persoonlijk wel één van hun betere.

Dat de mannen zin hebben na hun ingelaste en daarna “gedwongen” pauze moge duidelijk zijn, dus voor een avondje met een potje stevige rock wil ik u allen gaarne uitnodigen want dat gaat het zeker worden.

Ten tijde van dit schrijven was er nog geen support bekend, maar Groningen en omstreken kent de nodige bandjes die de zaal goed kunnen opwarmen. Maar misschien neemt de band eigen support mee. Binnenkort meer…

Case

Ter info: Alle keren dat de band in Vera heeft gespeeld is terug te vinden op deze site (zoekterm: Truckfighters) en kan je nog eens nalezen wat mijn mede scribenten hierover te zeggen hadden.

De support acts van deze avond zijn Deadly Vipers & Wizzerd! Deadly Vipers is stoner, fuzz en hard rock uit Cabestany, France. De band combineert catchy riffs met krachtige vocals. De Amerikaanse band Wizzerd speelt spychrock met invloeden uit doom metal en stoner rock.