Toevallig zat ik laatst weer eens een verzamelaar bijeen te branden voor de langere autoritten, en de keus viel ditmaal op Hardrock en Heavy Metal. Allerlei genres zijn mijn brander al gepasseerd, maar een best of met meezingbare rockklassiekers doet het altijd het beste met 160 op de Autobahn. Wel je pink en wijsvinger aan het stuur houden en niet teveel headbangen onderweg. De keus voor deze oermuziek, die er altijd was en er altijd zal zijn, is puur sentimenteel, namelijk een jeugdherinnering. Ik beken dat ik metal ben geweest en ik schaam me er absoluut niet voor! Toen ik twaalf was kocht ik op vakantie in Polen al shirtjes van Judas Priest en Alice Cooper voor drie knopen, toen ik vijftien was stond ik vooraan bij Metallica in Ahoy en de Kuip. Met een halve whiplash kwam je weer thuis. Je las de ‘Aardschok’ en de ‘Rock Hard’, je kamer hing barstensvol posters en op je spijkerjekkie kwamen steeds meer badges. Heavy Metal was the law!

Indertijd maakte je cassettebandjes met de hits van Saxon, Whitesnake, Iron Maiden, Black Sabbath, Skid Row, Guns N’ Roses en Mötley Crüe. Het leuke is dat als je ze nu in de auto weer hoort, soms na twintig jaar (ik luister dus niet meer naar de Top 100 Aller Tijden), dat je alle teksten nog kent en dat ze nog steeds ROCKEN! Af en toe tussen alle moreel verantwoorde indiepop, zweverige hippie-folk en eigengereide singer-songwriters héél noodzakelijk voor de afwisseling, de lol en de zelfrelativering. Hard Rock/Heavy Metal is niet alleen muziek, het is een manier van leven, waar veel over gescheven en gefilmd is. Kijk maar eens naar de legendarische docufilms ‘Metal: A Headbanger’s Journey’ en ‘Anvil! The Story Of Anvil’ en je snapt wat ik bedoel.

Ik ben er bijna zeker van dat de leden van Vanderbuyst bovengenoemde bands en films alle kunnen dromen. Dit drietal uit Breda is het hard rockende bewijs dat deze lifestyle springlevend is. Op hun platen ‘Vanderbuyst’ en ‘In Dutch’ hoor je de liefde voor grootheden als Deep Purple, Thin Lizzy, Rainbow, Van Halen en de oude Iron Maiden in elke noot. Er staat zelfs een tien minuten durende cover van UFO’s ‘Rock Bottom’ op ‘In Dutch’. De nieuwste single ‘Stealing Your Thunder’ (geweldige old school titel!) is door 3voor12 genomineerd voor Song van het Jaar, en zit vol gierende gitaarsoli, drumgeweld en een refrein dat je direct mee kunt blèren. Zoals het hoort dus! Flying V-gitaar in de lucht, lekker hoog zingen en wapperen met die manen!

Vanderbuyst tourt momenteel intensief door Europa (o.a. met Saxon) en was al te bezichtigen op festivals als Rock Hard (natuurlijk in Duitsland), Metal Magic (Denemarken), Metal Camp (Slovenië) en in ons land op Speedfest, Bospop en Zwarte Cross. Ook de komende Eurosonic is al bevestigd. Vandaag komen ze in Vera met Bliksem, een vijftal uit Antwerpen. Zij zorgen voor een Renaissance van de Thrash Metal, uit de begindagen van Testament en Death Angel, maar dan met vrouwelijke zang en overlappingen met Hard Rock en Stoner. De lof die ze overal in West-Europa ontvingen na het uitbrengen van de EP ‘Bliksem’ bracht hen op datzelfde Metal Camp, waar ze een retestrakke show weggaven. Twee veelbelovende bands uit de Lage Landen, die dat onbeschrijflijke Metalgevoel levend houden. Onderste shirtje van de stapel aan, kogelriem om, badges even weer vastnaaien en nog snel je haar laten groeien! Bang that head that doesn’t bang!

T-Ice